Zmatek nad zmatek

Demokracie a svoboda jsou vděčná témata. V těchto ušlechtilých pojmech se mluví dnes a denně na každém rohu, kvalifikovaně je užívá i bulvár a snad i pornostránky. Něco na tom ale nesedí. A migrace tomu dala korunu.

Donedávna jsme mohli pochybovat jenom o věcech běžných a málo podstatných. Třeba proč se pomazánkové máslo nesmí jmenovat máslo, ale jen pomazánkové.  Peanut butter se prodává jakoby nic. Vy neradi peanut butter? Já ano, máslo to není, ale vím co jím. Pánové z Bruselu asi nechápou jaký je rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem. Ale poroučet umí.

Zcela svobodně jsme se rozhodli opravit naše silnice s ušlechtilou pomocí EU. Trochu přitom zanikl fakt, že kamiony ničí silnice čtyřicetkrát víc než osobní auta. Takže řekněme si to na rovinu, státy EU potřebují vyvážet do, a přes kolonii Česko. My se jen svezeme.

Ale zanechme prkotin, pojďme k migraci. Nepřipadá vám nedemokratické nutit migranty aby se rozptýlili po Evropě? Když budou chtít, budou se svobodně rozhodovat sami. Konečně už to dělají.

Pochopitelně já sám se mohu svobodně rozhodnout komu pomohu a komu ne. A nebude mě k tomu nutit vláda natož nějaká unie. Jsem svobodný člověk, nesmím nikomu ubližovat (ani by mě to nenapadlo), ale pomáhat jak a komu, to je moje věc. Samozřejmě začnu nejbližšími a uvidí se, co zvládnu. Hluboká úcta pane Kaczynski.

Je dobré, že církve hodlají svou pomoc adresovat převážně křesťanům? Není to kádrování? Nikomu to nevadí, i když na druhou stranu jemné duše stále opakují, že lepší dobrý muslim než špatný křesťan. Tak co se to děje?

Úplně na hlavu je další věc. Budu-li chtít pozvat třeba paní Merkelovou na oběd, pozvu ji.  A nikdo mně to nebude zakazovat.  Ale když se objeví přede dveřmi nepozvána, tak jí nejspíš zavřu před nosem. Zase matení pojmů.

A konečně problém ekonomický. Dám-li bezdomovci padesátikorunu, desetikorunu nebo nic, je to opět moje a jedině moje věc. A žádný aktivista, ani vláda, ani europoslanci mně nebudou říkat, komu a co mám ze svého věnovat. Své vládě jsem svěřil část svých poctivě vydělaných peněz v domnění, že bude dobře hospodařit. A to evidentně neumí nebo nechce. Od neziskových organizací bych očekával, že se budou chovat jako občané. To znamená, že prostředky pro svou činnost si vydělají samy nějakou užitečnou činností.

Je čas si uvědomit, že i malá lež je lež. A kdo lže, ten krade. Aby se na to přišlo co nejpozději, tak se zcela vážně vynořují myšlenky o cenzuře internetu. Jako by nestačily odposlechy, kamery a drony. Až to všechno bude spolehlivě fungovat, pak bude platit jen mainstreamová pravda nejsvětější. Odmítli jsme neustálé dirigování a dnes se elity snaží dirigovat ještě víc.

Zapomíná se na jeden podstatný detail. Chce-li někdo úspěšně vládnout, musí zakázat dějepis. A vydat ten jediný a správný výklad všeho. Nebylo by to poprvé, ale diktátor nepochopí, že lidé to nikdy nebaští na věčné časy.

Ale o svobodě a demokracii si můžeme hezky popovídat.

Autor: Karel Ryšán | středa 9.12.2015 12:05 | karma článku: 26,24 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25