Zastavte růst ekonomiky! Rychle!

Roste hrubý domácí produkt, přibývá investic, zmenšuje se státní dluh. Stručně bychom mohli říct, že nás čeká blahobyt. Ekonomové jásají. Já ne.

Prý zdraží už tak drahá zelenina. Může za to sucho. Ještě že to víme konkrétně, dříve se tomu říkalo objektivní potíže. A protože nebudou ani krmiva, tak zdraží maso. No, uzeniny ze soji, mouky, rostlinných olejů a pilin nemusím. Ale řízek bych si dal.

Mléčné výrobky jsou už také dost drahé. Problém je v tom,  jestli se sýr dá nazývat výrobkem z mléka. V každém případě místo fungujících místních mlékáren pendlují po Česku kamiony odkudkoliv. A zákazník musí pochopit, že to se prodraží. Alespoň bude důvod investovat do kamiony devastovaných silnic.

Trochu pomůže vyšší pojistné za automobily a případně i další motorové hračky. I když je-li pravda, že problémových řidičů je asi pět procent, pak by to měli platit oni. Ale to ne. Každý majitel vozu  přispěje svou troškou do mlýna. A k tomu zdražíme STK. Budou pečlivější. Ha-ha. Uvažuje se o zvýšení četnosti prohlídek. Neznám statistiku, ale podle zpravodajství za většinu nehod mohou zlískaní řidiči. Nebo kamiony, které jezdí jako silniční ledoborec. Zvláště zahraniční. Také mám svou zkušenost.

Nákup knih do své knihovny od dětských let budované s láskou jsem zarazil. Nebudu dávat za každý tisk několik vzácných stokorun. Přehrávám si pár starých evergreenů, stejně se v rozhlase a televizi nic pozoruhodného nevyskytuje. Apropo, nevím proč platím daň z tv a rozhlasu.

Zdražení cigaret mě netrápí, nekouřím. Ale obědy v naší staré dobré hospodě zdražili. Nedivme se. Když mají obchodníci udržet své vydřidušské marže, musí obrat dodavatele i zákazníky.

Samozřejmě zahraniční cesty a zboží ze zahraničí se mně vzdaluje. Díky moudré politice naší centrální banky, která znehodnocuje korunu. Nezajímá mě nakolik podpoří export, zajímá mě, kolik lidí na tom získá a kolik prodělá. A kteří. Konečně export – jen sankcionujme Rusko, oni to naši lidé zaplatí. Je nás deset milionů, to si můžeme hodně vyskakovat.

Hypotéky jsou jen pro skalní optimisty, kteří vědí, že nás čeká růžová budoucnost. Na investičních fondech úspěšně prodělávám.

Obávám se budoucnosti. Žádný důchodce není zdravý. Mí známí kteří byli zdraví už jsou pod kytičkami. Nemoc hlodala zatímco se radovali. Důchody jsou na přežití, ale ne na žití. Mladí si půjčují a  zadlužují se na dlouhá léta. Když přijde nemoc nebo nezaměstnanost, mají problém. Osamělé matky jdou žebrat o podporu (to je řešení), muži jdou pod most. Jen blázen a sociální vydřiduch zakládá rodinu.

Prosím vás, zastavte ten růst ekonomiky (blahobytu)! Já nechci být bohatý, já chci žít, tady a teď. Děkuji.

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 22.10.2015 8:37 | karma článku: 37,63 | přečteno: 1998x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25