Vánoce? Zrušit!

Začněme se chovat racionálně. Jaképak koledy, stromečky a podobné dávno přežilé tradice. Jednou se progresívní pseudoelity rozhodly zavést nás do světlé budoucnosti a tak se nedá nic dělat.

K rozhodnutí zrušit Vánoční svátky mě přivedlo hned několik událostí. Jednak informace, že hospodyňky cukroví nepečou, ale kupují. Jsem asi sentimentální, ale já, moji vrstevníci, děti i vnoučata se s nadšením účastnila tvarování cukroví. Také nezapomínám na okamžik, kdy jsem si nabral kypřící prášek (uhličitan amonný) v domnění, že jde o práškový cukr. Ovšem chápu, že dnešní děti mají své mobily a tablety a na nějaké pečení nemají čas. Mohl bych je varovat zkušeností člověka, který trávil před monitorem několik hodin denně po víc než třicet let. Nebudu.

Další co mě vede k rozhodnutí zrušit Vánoce byl pohled na debila, připomínajícího tak trochu norského turistu před barem. Zažil jsem už Mikuláše, Dědu Mráze, Santu ale tohle? Zřejmě multikulturně korektní obluda mě dostala. Určitě jste ji viděli na letáku nebo v obchodě také.

Uvědomil jsem si, že Vánoce silně narušují globální ekonomiku omezením prodejní doby. Lidé se flákají, místo aby nakupovali. Dříve se na Štědrý den scházela celá rodina a další dny jsme chodili po návštěvách příbuzných. Víte o co jsme přišli, když jsme nemohli počítat lajky? Takže zakázat.

Jenže co dál? Lidé rádi slaví od nepaměti (chléb a hry). V jižních zemích ještě slavit dovedou. Kolektivně, důkladně, třeba několik dní. A často. My jim musíme ukázat, o co přicházejí. Navrhuji zřídit státní svátek „Black Friday“. Nejlépe několikrát ročně. A protože jsou takoví extrémisté, kteří by odmítali nakupovat, bude zákonem zavedeno utracení jedné tisícovky každým obyvatelem bez ohledu na věk. Splatno předem, paušálem. Když můžeme platit za televizi, na které se díváme především na filmy starší třiceti let, tak proč ne předplacený BF?

Trochu problém s radikální změnou by mohli mít věřící. Ale tady se nabízí multikulturní řešení. Do každé rodiny, na každou ulici i úřad bude nainstalována postava oblečená v růžovém rouchu (budhismus), na sobě vestu Santy, muslimský tmavý vous, na krku kříž, v ruce dvojramenný kříž v druhé gris-gris (woodoo). Další významné církve a sekty budou zastoupeny v doprovodu.

Měl bych ještě několik podnětných nápadů. Ale ponechme prostor lidové tvořivosti. Diskutujte prosím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ryšán | pátek 30.11.2018 9:07 | karma článku: 25,88 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25