Těšíte se na volby?

Proč ne? Máte na výběr! Volit tradiční strany které předvedly co všechno dokáží? Riskovat s novými se zatím nedařilo. Pravice předvedla aroganci a podvody, levice mlácení prázdné slámy. Neposledním argumentem ke znechucení je celková cena za oblíbenou kratochvíli našich politiků – dvě miliardy. (A to máme nějaké volby každý rok.) V době kdy se poukazuje na každý zbytečně utracený milion to není málo. Řešení neznám, ale pokusím se hledat v detailech. Předem upozorňuji, že ne všechno je míněno vážně.

Předvolební kampaň. V ní se utrácejí peníze daňových poplatníků. Tedy především tzv. peníze „za hlas“. Které těm úspěšnějším věnuje stát. Utrácí se za billboardy které hyzdí krajinu, rozptylují řidiče a oslňují svou blbostí. Utrácí se za plakáty které předvádějí notoricky známé tváře a nic neříkající hesla a urážky. Co kdyby se kampaň omezila jen na státní televizi a rozhlas – posluchači starší třiceti let stejně už všechno viděli a slyšeli. A jestli chcete letáčky do poštovních schránek, pak prospějete rozpočtu obce za sběr papíru.

 Kandidátky. Ukázka demokratické nedemokracie. Sestavují je orgány strany, což je pochopitelné. Tím se na předních místech objevují především stále stejní funkcionáři. Pokud na nějakou stranu nadáváte, zkontrolujte si jestli preferuje stále stejné lidi, tedy ty které kritizujete. Ukazuje to na nechuť pléna navrhnout nové tváře. Můžete kroužkovat, ale šance na změnu je malá. Jedině snad přeskočit ty kteří už byli vícekrát zvoleni a zakroužkovat stejný počet následujících. Ale to by museli dělat všichni. Nedemokratické je, že můžete volit ty které neznáte, ale nemůžete vyškrtnout ty kterých máte plné zuby. Takže hra na demokracii může pokračovat bez nebezpečí pro profesionály kteří se politikou živí. Stojí ovšem za uvážení, jestli by bylo řešením všechny neschopné (a všehoschopné, to se nevylučuje) vyhodit? Je jisté, že by se nastěhovali do státní správy a tak by zase přibylo zbytečných úředníků.

 Volební komise. Mají zaručit objektivnost voleb. To je stěžejní zájem stran. Takže členové volebních komisí nebudou za svou „práci“ honorováni. Každá ušetřená koruna dobrá. Ať se ukáže kolik času jsou členové strany ochotni obětovat na oltář vlasti. Samozřejmě svačinku ano a zaměstnanci úřadů v komisích za plný plat.

 Poslanecké výhody. Omezovat příjem poslanců nejde. To by se parlament vylidnil. (I když vůbec by neškodilo, kdyby v naší pidizemičce byl zákonodárný sbor poloviční.) Ale když nic jiného, pak  každou změnu zákona která opravuje nějakou dosavadní chybu provést zcela zdarma. Když firma něco pokazí budete se soudit o odstranění závady na náklady dodavatele. Asi by bylo dobré vyčlenit pro tento účel zvláštní pravidelná zasedání kdy by poslanci pracovali zadarmo a to tak dlouho než by se dohodli. Samozřejmě zvýšit kázeň alespoň pokud se týká docházky, přítomnosti v sále, hlasování a podobných maličkostí, běžných na každém normálním pracovišti. Také by bylo na místě zavést trestní a hmotnou zodpovědnost za způsobené škody, prozatím u moci výkonné. S instalatérem se hádáte o každou korunu, ale s politikem to nejde. Jenže to by nesměl mít ústavní soud takové právní názory jaké má.

 No a dál by nová pravidla měla dopad i na podřízené úředníky. Pokud je někdo vybrán řádným řízením na odpovědné místo, pak se předpokládá kvalitní práce na  odpovědném místě. Neznám pojem mimořádné odměny. Mimořádně dobře je placen za svou funkci a pochybuji že dělá něco navíc než pro co byl vybrán. Pokud musí vyvíjet úsilí nad své schopnosti, pak je třeba hledat schopnějšího. Za zvážení také stojí, čemu rozumí člověk který musí mít houf poradců na všechno. A nevěřte tomu, že politik je nenahraditelný. Stačí se poohlédnout v čase a podívat se, kolik mladých, vzdělaných a schopných by bylo ochotno jít na uvolněná místa. Třeba i za vysoutěženou nejnižší cenu. Zavzpomínejte jak První republika nebo třeba i staré Rakousko šíbovalo se státními úředníky. Aby si nemohli zřídit příliš pohodlný pelech.

 

Nic z toho ovšem se nedá realizovat. Protože v politice a řízení státu neplatí trh, rovnost, spravedlnost, konkurence. Přenášet do této oblasti praxi ze soukromé sféry nejde. Především proto, že pravidla hry si hráči volí sami. 

Autor: Karel Ryšán | úterý 20.8.2013 9:30 | karma článku: 14,14 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25