Svět se zbláznil?!

Jezdíte-li do východního středomoří, pak vám je možná situace jasná. Mně ne.  A co je horší, obávám se, že ani politikům, nejen vezdejším.

Nejvýznamnějším státem je zde Turecko. Velikostí, počtem obyvatel (jen Istanbul má víc obyvatel než ČR) i vojenskou silou. V tom  mu konkuruje jeho i náš spojenec v NATO – Řecko. Kupodivu to Řecko, které má finanční problémy, má na svých bedrech hlídání hranice spojené Evropy. Přitom Řekové a Turci se z historických důvodů moc nemusí. Ověřte si to například na Kypru.

Turci respektují Izrael, ale také ne moc. Proto zároveň podporují Palestince. Svým způsobem jsou nakloněni Iráku, což je bývalý bod Bushovy Osy zla. Už asi není, protože straní šíitům proti ISILu. Poté co byl odstraněn Saddám (sunnita) tu sunnité (ISIL) dělají problémy. Naštěstí proti nim hrdinně bojují Kurdové což nelibě nesou naši spolubojovníci (Turci) a proto podle solidních pramenů nejen umožňují žoldákům z Evropy vstup do ISILu, ale ještě ho ekonomicky podporují.

„Zlý“ Asád (alavita-umírněný) držel islámské extrémisty na uzdě. V zájmu nastolení demokracie(!) podpořili  Američané jeho opozici, ze které se vyklubali sunnitští extrémisté. Američané jsou za velkou louží a na Blízkém východě se mydlí všichni se všemi. Podle na věčné časy oblíbené taktiky Palestinců a Izraelců. My vám uděláme atentát, vy nám rozstřílíte ulici. Od neděle do soboty.

Libyjské klany držel na uzdě Kaddáfí. Od té doby co není se tam bojuje pěkně po arabsku. Žádná fronta, žádné dohody, střílí se vždy a všude. Hlavně na nezúčastněné. Co také chcete od národů jejichž největším potěšením je střílet na ulici do vzduchu i za hlubokého míru. A už to máme i mimo tato území.

Má to ovšem i své následky. Například emigraci. Naši lidumilové tvrdí, že nějaké ty běžence uneseme. Tedy naši lidumilové budou tvrdit, nést to budeme my ostatní. Fakt je, že to není tragédie. V Jordánsku tvoří utečenci už skoro polovinu obyvatelstva. Stačí projet okrajem Ammánu a co vidíte? Domy, ruiny, skládky, domy…vlastně utečenecký tábor.  Do Jordánské pouště už se sotva něco vejde a to tu máme frontu zájemců z Eritrey, Somálska….

Přehlédl jsem Drúzy, křesťany a další obyvatele oblasti, kde se nevyzpytatelně míchá náboženství a etnická příslušnost. Když to tak sleduji, asi nás čeká doba, kdy každý večer požádáte manželku o předložení průkazu totožnosti, jestli během dne nezměnila občanství. Stejně nic nezjistíte.

Takže svět se zbláznil. Ono to jinde nevypadá o moc lépe než na zmíněném Blízkém východě. Ale co když to je omyl? Svět se nezbláznil, to jenom pár psychopatů uplatňuje svoji politickou a ekonomickou moc. Prostě když to někde pěkně rozšťouráme, budou se kluci mydlit hlava nehlava, sem tam vyvraždí ženy a děti a my si počkáme na příležitost. Hlavně aby to bylo někde daleko.

Chtělo by se říct: „Potěš nás Bůh.“ Ale který?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Ryšán | úterý 30.6.2015 13:31 | karma článku: 25,73 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25