Snad jsem špatně četl!

Hlavně nepropadat panice. Dobře zvažovat, co jsou zprávy kvalitní a co brebty. Jenže když něco projde různými informačními kanály, tak se to těžko ignoruje. 

Mezi jiným jsem šokován, že naši Evropští Učitelé kritizují náš dokonalý právní stát pro hrozbu korupce v soudnictví. A nejen oni. Matně vzpomínám, jak se kdysi bývalá ministryně spravedlnosti zmínila o justiční mafii a byla kvůli tomu popotahována. Sankcionována nebyla a to mě uklidnilo, že je všechno v pořádku. Asi není. Moje důvěra v právní stát dostala další facku.

Další zpráva je snad z vědecko-fantastické komedie. Automotoklub prý kvůli státním dotacím falšoval počet svých členů. Jen desetinásobně. A už se ani nedá dohledat, jaká byla skutečnost. Tak takhle pracuje ministerstvo školství. Ale buďme spravedliví, ono to nebude jen školství.

Předpokládal bych, že v takovém případě budou okamžitě odvoláni všichni pracovníci, kteří tak dobře hospodařili se státními penězi a jejich majetek bude zabaven až do výše platu získaného během jejich služby. Všimněte si, jak jsem ohleduplný, ty prošustrované miliony bych jim odpustil, alespoň budou mít plátci daně na koho nadávat. Oprávněně. Ministr financí by měl zarazit rezortu jakékoliv navýšení rozpočtu a paní ministryně okamžitě složit funkci. Je nejvyšší čas. Můj přítel, kdysi ekonomický pracovník tohoto ministerstva tvrdil: „Dětem sirky a kantorům (veřejné) peníze do ruky nepatří“, a dokládal to řadou historek z praxe.

Nejen poslední události ukazují, že všemožní ukazatelé rostou. Roste také podivné chování některých členů vlády. Jenže s tím pan premiér nic neudělá. Protože je politik, snaží se hledat kompromisy za každou cenu, ve dne v noci. Pan premiér není chlap. Změnami ve vládě to nezachrání. Ty měly proběhnout před dvěma roky. Stačilo by, kdyby se zeptal třeba v tramvaji. Spousta těch „tam nahoře“ vzbuzuje ve veřejnosti jen odpor. Už dlouho.

Autor: Karel Ryšán | neděle 6.11.2016 8:42 | karma článku: 31,17 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25