Seriál ze života

Sleduji zpravodajství asi jako většina z nás. Internet (bez záruky), televizi (bulvární - veřejnoprávní), co se dá. Většinu náplně tvoří drby a zločiny. Vymyslel jsem si soukromou soutěž o nejlepšího recidivistu. Když jsem se dopracoval k číslu osmnáct málem mě to přestalo bavit. Horší to už snad být nemůže. Může. Poslední zveřejněný údaj je čtyřicet recidiv a vsaďte se, že ten maník udělá padesátku do konce roku. S pomocí našeho práva má i na víc.

Seriál začíná vždycky stejně. Někdo něco vyvede a policie ho chytí. Sám se divím jak to jde rychle. Chlapci jsou asi opravdu dobří. Skeptici sice namítají že zločinci bývají většinou slabého ducha a k tomu ještě zdrogovaní, ale ta rychlost dopadení zaslouží pochvalu. Stále častěji přitom bývají honičky jako z hollywoodských filmů i se střelbou. Dovolím si prorokovat, že časem  dojde i na povolení užívat zbraně civilistům jako na divokém západě (s malým z). Počty policistů totiž není možno navyšovat do nekonečna.

A pak to vypukne. Na scénu vstupuje obhájce. Čím větší lump, tím lepší obhájce. Určitá jména se stereotypně opakují. Ti co nemají na štědré platby budou potrestáni. Ti velcí budou kličkovat. Dlouho. Obhájce nepopírá že jeho klient je vrah, obhájce poukazuje na fakt, že žaloba je na šestašedestáté stránce přeložena a tím pádem špatně čitelná a to jeho klienta tak zdeprimovalo, že odmítá svou vinu. Obhájce musí hájit svého klienta, že je to gauner si musí srovnat se svým svědomím. Já bych v takovém případě obhájce dělat nemohl. Ovšem chápu – za ty prachy, kdo ví? Tyto možnosti nabízí model moderního právního státu. Máš na kauci? Běž domů. Jinak sedět. V každé normální profesi se platí za výkon. Advokáti a další specialisté jsou často placeni podílem z hodnoty sporné věci. Nejsem odborník, ale připadá mně to jako  podíl z výnosu. Podobní Mirkové Dušínové jsou bankéři. Zeptejte se při platbě kartou jak participuje prodejce.

V dalším díle nastupuje soud. Veřejnost ví, že spravedlnost a právo není totéž. Jen malé děti věří ve spravedlnost (v pohádkách) a prosťáčci. Jak chcete vysvětlit, že obžalovaný vyfasuje patnáct let natvrdo a po odvolání a posouzení vyšší instancí odejde s podmínkou. To máme třikrát pracovní úkon. Vsadím se o cokoliv, že když vy odevzdáte špatnou práci, tak vám ji zákazník nezaplatí. A bude se soudit. To soudy ví, ale nebudou se soudit samy se sebou. A proto je nedostatek soudců a všelijakých soudních úředníků. Nezaměstnanost klesá.

A nakonec vězeňství. Původně znamenal kriminál trest. Samozřejmě přiměřený. Vzpomínám na průvodce hradem Špilberkem který uváděl, že odsouzení nebyli popravováni. V kasematech umřeli sami. Později jsme přešli na převýchovu. Tady doporučuji znovu přečíst první odstavec, nebo ještě lépe, podívat se na dnešní zprávy v televizi. Převýchova se nedaří. Dozorci a ostatní zaměstnanci vězeňské správy se snaží především o to aby jejich klienti nestrádali. Po všech stránkách. Takže kriminálníci se nebojí vracet, někteří dokonce slibují další trestnou činnost už u soudu. Asi je lépe ve vězení než na ulici nebo v důchodu. Ať se kšefty hýbou. Na své straně mají různé instituce státní i nestátní, které se o kvalitu života za katrem starají. Samozřejmě, jak to u nás bývá, bez zodpovědnosti. Něco jiného by bylo, kdyby takový spravedlivý si vzal odsouzeného domů a tam ho po dobu trestu a na vlastní náklady vrátil do života. Ale to ne. Stejně jako ochránci zvířátek se nejprve nacpou slepičí polévkou, čerstvým telecím, dorazí jehněčím a pak jdou hloupým venkovanům vysvětlovat jak se mají k roztomilým zvířátkům chovat aby se na jatka těšila.

Ten seriál další díl nemá. Trapně se opakuje. Proto raději sleduji detektivky s radou Vacátkem a milým panem Poirotem, kde zločinci respektují autoritu, a nechají se odvést z klidu salonu. Ti současní raději střílí, korumpují a odvolávají se, k čemuž jim dopomáhá náš právní systém. Pomoz nám všichni svatí.

Dodatek:

Nevím proč se mně vybavují následující verše:

Poslouchej tedy: my víme,
že jsi náš nepřítel. Proto tě teď chceme
postavit ke zdi. A s ohledem na tvé
zásluhy a dobré vlastnosti
tě postavíme k dobré zdi a zastřelíme tě
dobrou kulkou z dobré zbraně a pohřbíme tě
dobrou lopatou v dobré zemi.

(Bertolt Brecht)

Možná proto, že jsme křesťané a jsme nesmlouvaví k homosexuálům, nevěrníkům, jinověrcům. To nejsou chybující kterým má být odpuštěno.

Autor: Karel Ryšán | úterý 18.2.2014 10:15 | karma článku: 13,73 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25