S jásáním bych chvíli počkal

Elektronizace státu se utěšeně rozbíhá. Nebudeme chodit po úřadech. Konečně budou mít úředníci klid na svou práci.

Pokrok se nedá zastavit. Jen bych počkal s nadšenými ovacemi, alespoň po vyhodnocení prvního efektu. Jsem skeptik a jako argument uvedu dva skutečné případy z dob dávno i nedávno minulých.

Kdysi jsem šel silnicí a za mnou autobus. Mávl jsem a on zastavil. Byl a nebyl to autobus. Tedy byl, ale jediný cestující jsem byl já. Všechna sedadla byla obsazena stohy papírů. V dobách sálových počítačů se tomu říkalo sjetiny. Stopnul jsem firemní autobus, jehož řidič každý den rozvážel zpracovaný a vytištěný materiál hodnotící jednotlivé provozy k jejich vedoucím.

Tolik papíru jsem tehdy viděl pouze ve sběrně surovin. Trochu zaražen jsem se zeptal řidiče, jak to provozy využívají. Podíval se na mě jako na vola (jinak se to nazvat nedá) a pravil: Kdo by to četl?

Tak nějak se rozjížděla digitalizace v dobách socialismu, kdy nebyly sítě, počítače sice pomalé, ale velké a písemné podklady i písemné výsledky zpracování se rozvážely i autobusy.

Druhý příklad je z doby nedávné. Představte si osobní oddělení, které díky vyspělé výpočetní technice pečlivě elektronicky eviduje zaměstnance. A výsledky přepečlivě opisuje na papírové lístky kartotéky. Nekecám, přesně tak to bylo.

Elektronická správa je jistě pokrok. Jen je otázka, jestli je nezbytné všechno co se dělá a jaká je kvalita archivovaných dat. Dlouholetá praxe nasvědčuje tomu, že s modernizací státní a veřejné správy přibývá práce a pracovníků. Nemáte-li jinou možnost, všimněte si svého lékaře jak píše záznam o vašem zdravotním stavu. Podívá se na poslední záznam, potom ctrl+c a ctrl+v, větičku umaže, větičku připíše a je to. Nemůže přece napsat „od poslední kontroly stav beze změn“. To by mu neprošlo.

Vzpomínám na vyprávění svého dědečka o tom, jak pracoval obecní úřad, jak vedení fabriky atd. Tedy za dob první republiky. Dnes jsme dál. Pokrok nezastavíš. Takže v brzké budoucnosti bude mít každý veřejný záchodek svého ajťáka, pověřeného úředníka GDPR (bude kontrolovat jestli vám někdo nekouká do kalhot), a nad tím vším bude bdít úřad ombudsmana (OproWC). Bývaly časy, kdy platilo co Čech, to muzikant. Nebylo by lepší nařídit všem uchazečům o práci ve státní správě povinnou docházku do ZUŠky? Víte co bychom mohli mít kapel? To by byla krása.

Autor: Karel Ryšán | úterý 31.7.2018 8:11 | karma článku: 18,18 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25