Roboti

Karel Čapek byl génius. Ale jak čas běží, ukazuje se, že možnosti robotizace jsou netušené. Dokonce i zcela opačné, než by občan čekal. Ani geniální Karel Čapek.

Technici, kteří umí zhotovit roboty, ale spokojí se s jejich funkčností a nehledají ve všem hlubší filozofický smysl, jsou spokojeni s tím, co vymyslí. Básníci hledají utajený smysl a přijdou například na tak fantastický objev, že člověk se od robotů liší city, tvůrčím mozkem a dalšími detaily. A nejen to. Na rozdíl od techniků, politiků a ekonomů objeví, že život je také o něčem jiném než produktivitě, prosperitě a globálním rozvoji. Bohužel, zatím je víc těch posledních než básníků, ba co víc – než normálně uvažujících, lidských, obyčejných smrtelníků.

Při podrobnějším pozorování objevíte, že moderní člověk se pozná podle toho, že konzumuje výhradně správné nápoje ze správných plechovek, stravu doplňuje správnými brambůrky a v lepším případě je promazán tím jedině vhodným deodorantem. Bývaly doby (nedávné), kdy lidé vydělávali a šetřili, stavěli byty a domy, často svépomocí, na chatách a chalupách se pěstovala spíše zelenina než okrasné dřeviny.

Dnešní nejmladší generace studuje, cestuje, baví se, hraje on-line hry, a vyhlíží světlou budoucnost. Co potřebuje, to si koupí. Mladí často nemají vlastní střechu nad hlavou, nemají vlastní děti, když tak s přítelkyní (přítelem), žijí naplno. Před půl stoletím se puberťáci začali téměř masově učit hrát na hudební nástroje. Dechové. Dnes si zajedou na technoparty a tam za kolektivní konzumace nejen výše uvedených přípravků konzumují život, tak jak má být. Z těch minulých se většinou nestali profesionální muzikanti, ale mají k hudbě vztah dodnes. Stejně tak vědí, co znamená postavit chatu, vyřezat totem a uvařit guláš. Podobné dovednosti se postupně vytrácí.

Vkročili jsme do robotizace z opačné strany. Robotů, kteří díky umělé inteligenci mohou konkurovat člověku není stále dost, a asi vás zklamu, nikdy nebude. Ale objevili se jednoúčeloví robotci, kteří se dostali na jejich úroveň ztrátou obyčejných lidských vlastností, schopností, dovedností. Spotřební zboží. Jsou schopni pracovat ve skladu, u pásu a v řadě jiných operátorských pozic. Ráno vstanou (z ubytovny, protože králíkáren je nedostatek) do práce, po práci se odeberou na údržbu (posilovna, hospoda, kavárna a herní počítač), a po posilujícím spánku mohu pokračovat ve své robotické činnosti. Jsou šťastní.

Robotizace začala.

Autor: Karel Ryšán | pondělí 6.8.2018 9:48 | karma článku: 16,91 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25