Radar – rozvážit nebo spěchat?

Podnět k zamyšlení můžeme číst mezi řádky ve vyjádření Jana Krause pro magazín Dnes. Řekl:„Já říkám, on tu radar bude. Buď americký nebo ruský, nebo čínský. Z těch tří jsem si vybral americký.“

Na jednu otázku hned dvě odpovědi. První ve smyslu teorie o menším zlu. Druhá připomíná, že český prostor je pro velmoci zajímavý odjakživa. A snaží se ho spravovat. K tomu mají Češi svou oprávněnou nedůvěru a proto by raději dvakrát měřili než jednou říznou. Bez ohledu na názory domorodců například darovali naše pohraničí Francouzi a Angličané Němcům, Američané se dohodli s Rusy na linii příměří mezi Plzní a Prahou a jak to potom skončilo. I v současnosti je důležitější názor vlivné ciziny než několika milionů místních obyvatel. (Proto byla založena  Evropská unie.)

  

Ale i  pro rychlé rozhodnutí tu jsou pádné důvody. Situaci poněkud komplikuje KDK (kolumbijský drogový kartel), který zde má své obchodní zájmy. Hlasy přesídlenců z pohraničí zaniknou v hlasech našich vietnamských spoluobčanů kteří si ve své druhé vlasti mohou vzpomenout na svou první a budou se chtít připojit. Je ovšem možné, že mezitím zemi koupí mezinárodní konsorcium pánů Koženého, Krejčíře, Pitra a dalších. Samozřejmě rozparcelované a pod cenou. Přitom dojde k některým pikantním zvratům. Například jedinou část země osvobozenou Američany ovládnou Rusové, kteří se určitě nespokojí s doposud ovládanými Karlovými Vary.

  

Lid český se bude muset rozhodnout jestli se přikloní k  mezinárodní správě nebo klasickým českým dynastiím. Například k Polívkovým Valachům, Donutilovým Horákům nebo Náhlovského Pokrušnohorcům. Domnívám se, že dá přednost první možnosti a pro domorodce budou vytvořeny ve vybraných chráněných oblastech skanzeny, kde budou popíjet pivo a slivovici za zpěvu dávno zapomenutých národních písní.

  Jediný kdo nebude vyvolávat problémy bude česká vláda. Ta je tím nejzbytečnějším co máme. (Promiň parlamente.)

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 10.7.2008 14:10 | karma článku: 10,00 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25