Protest

Nemám sebemenší důvod stěžovat si na průběh voleb. S jedinou výjimkou. Volby jako celek jsou pro mě těžko přijatelné.

Nejprve senátní. Pokud chce kdokoliv prosadit cokoliv referendem, je nutná alespoň minimální většina voličů. Nic proti tomu. Ale proč neplatí totéž pro ostatní volby? Námitka že mnozí ze spoluobčanů k volbám nechodí není argument. Mylně se tvrdí, že neúčast v senátních volbách je nesouhlas levicových voličů s existencí senátu. O tom pochybuji. Spíš jde o nesouhlas starších voličů kteří pamatují jak u zrodu České republiky byl problém co s nepotřebnými politiky. A tak se přesunuli ke korytům v Senátu. Snad by Senát měl i své oprávnění, ale proč zapadl návrh aby okrsky odpovídaly krajům a počet senátorů se zmenšil? Ústavní soud má obrovskou moc a přesto vystačí s minimem soudců. Okrsky jsou evidentně stanoveny s ohledem na počet senátorů a ne naopak. A co když si někteří voliči nemohou vybrat? Mnohé z kandidátů jsem v životě neviděl, nic o nich neslyšel a to ani když „pracovali“ v minulém volebním období. Naproti tomu některé znám a hrozně rád bych je škrtnul. Nemohu. Co tedy mám dělat? Volit povinně někoho o kom nic nevím, nemám k němu důvěru a ani ho nechci? Zákonodárci napravo mají skvělou možnost předvést šetření jeho zrušením a současně se zbavit obstrukcí levice v senátu. Zákonodárci vlevo mohou dokázat, že senát který neumí nic jiného než pozdržet zákon který sněmovna stejně přehlasuje je zbytečný.

 A komunální volby? Z těch se pomalu ale jistě stává fraška. Volební programy, to už je stará známá komedie. Slibují  dokončit rozpracované projekty, slibují věci které byly v minulosti odmítnuty jako nereálné. To je obzvlášť vhodné, máme možnost se vymluvit že stát nedal peníze, autobusový dopravce odmítl zřídit slíbenou zastávku na Sněžce a podobně.

Strany? V současné době jsou v módě Nestraníci, Nezávislí, a to v různých podobách. Nezávislí kandidáti, Sdruž.nezávislých kandidátů, Sdružení nestraníků, Unie pro sport, Volba pro město, Volba pro vesnici, Koalice A s B, C s D, Občané městu, a další kombinace. Zvláštní je, že občané nad těmito mimikry zajásají a šmahem zvolí i ty, na které během volebního období průběžně nadávali. Například komunistům mnozí nemohou přijít na jméno. Na to má každý právo. Dal jsem si práci  a na jedné  „nezávislé“ kandidátce  našel mezi kandidáty příslušné věkové skupiny téměř polovinu bývalých komunistů. Také bývalí členové lidové strany jsou často vidět v různých volebních uskupeních. Možná se rozpomněli na časy Národní fronty (mladší si laskavě vyhledají) a rozprostřeli se pod různé hlavičky aby  následně koordinovali společný postup proti všem. Důvod je nejspíš jednodušší. V těchto volebních slepencích se angažují ti, které jejich dosavadní strana odmítla dát na volitelná místa. A tak si založili vlastní kandidátku, na které jsou samozřejmě na čelných pozicích. Voliči se špatně učí. Za dvacet let nepochopili, že ojedinělý zastupitel těžko něco prosadí. Nepochopili, že koaliční a zákulisní domluvy dokáži zvrátit volby. A mnoho dalšího.

 Je skutečností, že mnozí z kandidátů hledají ve funkci jen vlastní prospěch. Proto ten zájem stále stejných lidí o politické funkce. Voliči také nepochopili, že vedoucí osobnosti organizací a  institucí ve městě jsou na kandidátce proto aby prosadily zájmy své instituce resp. své vlastní. I když je nepopiratelné, že původní úmysly některých kandidátů byl zcela čisté. Bohužel politik (komunální také) časem zpohodlní a získá pocit vlastní dokonalosti. To je lidské. K tomu slouží i pochlebování podřízených. A tak pracuje stále méně a méně. Po volbách se provalí armáda „kostlivců“, hrst korupčních skandálů, žaloby na nehospodárnost úřadu a kritika předešlých vůbec? Někdy to je politikaření, ale většinou bohužel fakty podložená skutečnost. Proč se každý úředník vymlouvá na legislativní pochybení, chybu v zákoně když obě komory parlamentu pracují tak skvěle? Jsou profese, kde je zaměstnanci krácena odměna pokud se ukáže, že udělal chybu. Proč za chyby zákonodárců, soudců, vlády platí daňoví poplatníci?

 Náš volební systém zamrzl. Malé strany ztrácí šance. Nové nápady se nekonají. A když tak proti všem, jen ne proti těm, kteří by měli nést odpovědnost. Současně v komunále účelově přibývá stran, které vytvářejí povolební spojení spřízněných duší. Taková legální mafie. Všímáte si jak pravice i levice najednou shledává průnik svých programů? Tak to jsem zvědav, podle čeho si milý občánku budeš vybírat příště.

 Náš volební systém je špatný. Takový pseudodemokratický.

 

Autor: Karel Ryšán | úterý 26.10.2010 13:25 | karma článku: 11,58 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25