Nic nového pod sluncem

Ve škole nás učili o starověku a středověku včetně doby nejnovější. Ztráta času. Podstatné věci se nemění. 

Každý vládce měl a má své otroky. Problém starověkých (a dokonce i pozdějších) otrokářů byl v tom, že se o své otroky museli starat. Někteří totiž zastávali i značně kvalifikované funkce. Písaři, kameníci atd. Dnes už víme, že otrokářský řád mnohdy znamenal jen právní omezení (neměli volební právo) ale živobytí museli dostat. Pokud ne, znamenalo to ztráty a výdaje. Na to přišli i otrokáři „Konfederace“.

Vládcům došlo, že bude lépe, když z otroků udělají nevolníky. Nevolník se musel postarat o svou rodinu, a když pán písknul, šel robotit na panské. Náklady se snížily, zisky zvýšily. Jenže hromadění obilí, dřeva a dalších naturálií bylo nepraktické. Proto vzniklo finančnictví.

Novodobý otrok už nenosil otrokáři utkané plátno, chodil do manufaktury a pracoval tam od nevidím do nevidím. Pokud nechtěl třít bídu s nouzí pracoval ještě doma na svém. Podnikatel vydělané zlatky, stříbrňáky a drobné obhospodařoval podle potřeby, snadno a rychle.

Vyšší produktivitu do peněžnictví přinesly banky. Dnes už nepočítají zlatky, ale převádějí cifry z kontinentu na kontinent tak dokonale, že vlastně ani žádnou hodnotu nemusí mít. Když chybí, tak se natisknou další. Aby stále vydělávaly, vymyslela se inflace.

A tak vy mladí, zamilovaní. Až si budete chtít pořídit první společnou postel případně i se střechou nad hlavou, nešetřete. Čím déle budete šetřit, tím méně budete mít. A než si vezmete hypotéku, spočítejte si, kolik doopravdy lichvářům zaplatíte. Stejně vám to nebude nic platné. Zatímco egyptský faraon potřeboval tisíce dělníků, novodobí otrokáři díky rozvoji technologie spíchnou fabriku za pár měsíců, doplní roboty a už se vydělává. Máte smůlu.

Hloupí komunisté si mysleli, že se všichni budeme mít lépe a lépe. Mazaní postkomunisté vědí, že mají-li se mít lépe, musí se mít ostatní hůře. Statistika je neúprosná. Všichni jsme zadlužení, dokonce i celé státy. A pokud vy ne, pak prosím, ale dluhy stejně splácíte i za ty ostatní. Nejen Řecku je nutno půjčovat. Všichni si musí půjčovat aby byly splátky a úroky. Kde jsou ty časy kdy vám banka za vaše peníze dávala úrok a existovaly i půjčky bez úroků (novomanželské, na pořízení bytu). Dnes vám finanční ústav naúčtuje paušální platbu za správu vašich peněz. A půjčku z jeho strany tvrdě vyinkasuje. Lichva.

A kdyby se někde stavěli na zadní, tak je trochu rozbombardujeme. Pokud možno důležité a hodnotné objekty. A oni si budou muset znovu půjčit, aby to dali do pořádku. Dodáme jim „pomoc“ a zaplatí dvakrát.

Na webu „svobodnenoviny.eu“ je vpravo počítadlo. Nevím  jestli je pravdivé, ale je hrozné. Varuji: U slabších povah může vyvolat infarkt.  Rozhodně se tam nedívejte před spaním. 

Autor: Karel Ryšán | úterý 14.7.2015 12:23 | karma článku: 17,96 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25