Nejsme tak hloupí, jak si oni myslí?

Média produkují fantastické věci. Snaží se být objektivní, zveřejňují protichůdné názory, ale na nás je, abychom si ve své hlavě srovnali jaký názor komu patří.

Například je samozřejmé, že člověk angažovaný v zimních sportech bude oponovat kritice umělého zasněžování následujícím způsobem: „Jsou to extrémistické názory. Co se týče vlivu na přírodu, nemyslím si, že by se v této oblasti dělo něco zvláštního,“ oponuje ředitel Asociace horských středisek v České republice Libor Knot.“  (Nezapomene zdůraznit extrémismus. Rasismus, rusofilie se v tomto případě nehodí. Odborníka, který tvrdí, že zasněžování poškozuje krajinu a vodní hospodářství můžete brát vážně, protože on na zasněžování není ekonomicky závislý. Správný úsudek je jen na vás.

Je pochopitelné, že armádní generál bude požadovat více peněz na výzbroj a výstroj. Ale neměli bychom ho brát příliš vážně, on se tím živí. Ředitel nemocnice bude chtít více peněz na novou výbavu. Je to pochopitelné, ale jiní by měli zodpovědně posoudit, jestli je to nárok přiměřený.

Zeptám se vás jednoduše. Víte, jak se zpracovávají dotace? Asi tak. Každý žadatel si podá požadavek ve výši dvoj nebo trojnásobku nákladů. On totiž ví, co bude následovat.  Žádá třeba na almanach k výročí místních hasičů, na stavbu unikátní rozhledny v Polabí nebo pořádání mezinárodního(!) festivalu dětských souborů s účastí dětského kolektivu z Nitry. (Realita.) Samé pochopitelné věci. Protože prostředky nejsou neomezené, seškrtá úřednictvo přiměřeně všechny požadavky, aby celková suma stačila. Pak komise nebo výbor přidá tu a tam podle toho, jaký vztah má ten který člen komise k žadateli. Posledním se nedá nic.

Takže až vás bude váš léčitel přesvědčovat o jediném možném způsobu vaší léčby, zeptejte se ještě svého lékaře. Na rozdíl od léčitele neskasíruje vás, ale pojišťovnu. Bude-li vám váš poslanec tvrdit, že silnice musí vést přes místní louky, zjistěte si, jaký vztah má nejen k těm loukám, ale i ke stavební firmě.

Prostě se chovejte jako správný detektiv. Hledejte motiv.

Autor: Karel Ryšán | úterý 16.2.2016 11:28 | karma článku: 39,01 | přečteno: 4931x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25