Na pomoc diskutujícím

Ke každému blogu se patří utrousit nějakou tu námitku nebo radu. Autor to uvítá, zvláště když se jedná o připomínky navzájem opačné, nejlépe odporující hodnocení. Proto si dovoluji nabídnout ukázku racionalizace spolupráce autora a diskutujících.

Tedy ne že bych byl zcela mimo mísu, ale televize mě se svou kritikou kvality potravin rozhodila. Asi jsem byl zrovna v depresi a tak jsem nelenil a při nejbližší příležitosti zavítal do hypermarketu a nahlédl do regálů podrobněji než to obvykle dělám. A skutečně. Dojat jsem zavzpomínal na vyprávění dědečka jak kupovali tlusté od šunky, jak za války nosili od sedláka za lesem konvičku mléka a pár vajec. Současnost mně umožňuje ochutnat vepřové vyrobené z vepřových kůží (fuj), doplněné prvotřídním šunkou ze soji. Ukazuje to pokrok v technologiích, protože to ani jedni ani druzí okupanti neuměli. Náš pes po předložení podobné stravy vrhal vyčítavý kukuč a jen nesporná autorita otce ho přesvědčila že nebude nic lepšího. Domácí křeček nebo králíček odmítají chroupat svěží mrkvičku z hypermarketu a vyžadují výpěstky z domácí zahrádky.

 Ale zpátky k věci. V tomto okamžiku ukázka stačí a očekává se diskuse. Nabízejí se  tyto varianty (a další).

 

  1. Tak to nekupuj. Rádci obyčejně rádi tykají, čímž ukazují svou intelektuální převahu. Podobnou ukázal jeden známý ekonom a představitel vysoké školy svou radou nakupujte, krize skončí. Na jeho adresu opakovaně uvádím, že ani malé dítě nenakupuje když na to nemá.
  2. Vyber si kvalitnější. Pokud poznáš co je kvalitnější. Rozhodně nespoléhej že platí rovnice drahé=kvalitní.
  3. Kupuj jinde. Kde? Hypermarkety soutěží jak dovézt co největší šmejd a drobní prodejci? – kde ti nakupují? Už i na farmářských trzích se objevily padělky.
  4. Za pokles kvality může krize. Tak si to s ní vyříkej. A reklamuj. A stěžuj si. A piš do novin, stejně tam nemají co zveřejňovat.
  5. Za to můžou komunisté. Bez komentáře.
  6. Můžou za to teroristé, protože v rozvojových zemích nemají čas poctivě pracovat jelikož musí bojovat.
  7. a další …

 

Jako ukázka by to stačilo. Jen si vybrat. Hlavně se nepokoušejte tvrdit, že za to mohou špinavci kteří využívají současný systém. Pozor na politickou korektnost. Hezky to definoval ministr průmyslu a obchodu který v televizi ani jednou nepoužil slova jako podvod, zlodějna. Mluvil o marketingu. A nikde se ani slovem nezmínil o lumpech nebo gaunerech. Pro ně máme označení specialisté na sociální inženýrství.

Nechci připomínat spoluobčany jednoduššího myšlení, dementní stařenky a další chudáky převálcované agresivní současností. Ale kdyby pan ministr upadl do senility, dejte mně vědět, hodím mu do klobouku desetikorunu na zcela odtučněné mléko které se vyrábí z kvalitního a prodává samozřejmě za vyšší cenu.

 Takže teď už nezbývá než ke každé odpovědi vytvořit tlačítko a to se to bude diskutovat. 

Autor: Karel Ryšán | pondělí 27.5.2013 8:30 | karma článku: 5,75 | přečteno: 136x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25