Moudrosti pro každou příležitost

Když začnu postrádat prosťoučké televizní komedie, začnu číst noviny. Autoři legrácek se snaží dnes a denně. Například aktuální titulek „Výrobci nás tlačí, stěžují si menší řetězce. Chtějí změnu zákona“.

Někteří tlačí sem, někteří tam. Dosud jsem četl, že řetězce tlačí na dodavatele s cílem snížení cen. Tak proč ne naopak. Ať jsou informace vyvážené. Občas se najdou mudrcové, kteří zatlačí socialistickými pravidly a zákony. V nejhorším tady máme EU, která umí být přímo socialisticky totalitní. Ale pst!, to se neříká.

Připomenu pro ilustraci stokrát omílaný příklad. Hospody nám krachují kvůli EET. Tak zcela podle skutečnosti: V dosahu pět minut od domova mám čtyři hospody a restaurace. Další o dvě, tři minutky dál. Neznám člověka, který by pravidelně vytěžoval všechny. Když opominu besedu s přáteli nad půllitrem, pak konzumenti nakupují dvakrát až třikrát levněji lahváč. Kofola v láhvi tři až šestkrát levnější v plastu. Jasný důkaz, že nám chybí ministerstvo nebo alespoň komise, která by vzdělávala hostinské přinejmenším v tom, že hospoda musí mít zákazníky. Alkoholici to nezachrání.

Druhý příklad na stejné téma. Vesnice, přibližně šestnáct stovek registrovaných obyvatel má dvě restaurace, dvě hospody, motorest. Odečteme-li školní mládež a ženy, které do hospody nechodí (těch je v obci většina), pak několik projíždějících konzumaci nezachrání. Tím spíš, že o kilometr a dál jsou stejně vybavené obce.

A takhle je to se vším. Lékárny, čerpací stanice pohonných hmot, podnikání nákup-prodej se už na nás podepisuje téměř třicet let. Je snadné najít téma. Dá se psát o nedostatku parkovišť na sídlišti a současně o nedostatku zeleně na tomtéž sídlišti. Dá se kritizovat nevalná veřejná doprava, kterou nikdo nepoužívá. Dají se psát hrůzostrašné historky o dopadech navýšení minimální mzdy a současně požadovat sociální příspěvky všeho druhu pro nepracující. Máslo je nedostatkové málem za stovku, za dva měsíce za třetinu, nejlépe když jich koupíte hned deset.

Nedávno jsem zaslechl jednoho otce kárat svého syna. Kdyby ses tak dobře neučil, mohl jsi být novinářem. Co tím asi myslel?

Autor: Karel Ryšán | sobota 28.4.2018 7:49 | karma článku: 13,68 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25