Máme dobrou vládu?

Aby se dalo určit co je dobré a co špatné musíme srovnávat. V minulosti vytáčely prosté občany snad nejvíc dvě věci. Nedostatek a nekvalitního zboží, a byrokracie.

To první bylo relativní. Někteří tvrdí, že nic nebylo a všichni všechno sehnali. Zásluhu na tom měli meloucháři, podpultový prodej, jánabráchismus a další vymoženosti doby. Zmetků bylo víc než dost, ale nebyl problém vyměnit výrobek koupený v Košicích třeba v Liberci. Dnes je to jiné. Zboží je záplava, výrobky se často liší jen nalepenou samolepkou a zmetků nám dodává Asie víc než dost. Nebezpečné jsou nejen elektrické spotřebiče, hračky, ale už i potraviny. A pokud se týká reklamací, vstřícně se chovají především velkoprodejny. Vědí jaký šunt prodávají. Menší prodejci kličkují jak se dá, jen aby zákazníka odbyli. Žádná sláva.

Horší to bylo a je s byrokracií. Ačkoliv se čas od času nahnalo mnoho úředníků do výroby (viz filmy pro pamětníky), nebylo to nic platné. Pamatuji firmu, kde bylo osm vrátných. Ve skutečnosti se na vrátnici střídali dva. Ti ostatní byli skrytá administrativa. Nadávali jsme z plných plic. To jsme ještě netušili, že zákon nekonečného růstu byrokracie platí v celém vesmíru.

Zrušili jsme sedm krajů a zavedli čtrnáct. Zrušili okresy a zavedli bohatě pověřených měst s armádou úředníků. V místech okresů zůstala detašovaná pracoviště vyšších orgánů. Ministerstva nabobtnala. Co Čech, to úředník.

Očekávali jsme, že ekonomická krize dopadne i na státní pokladnu a bude se šetřit. Šetří se, ale na byrokracii nejméně. Přesto je ticho po pěšině, vládnutí veřejnost, tisk i odborníky uspokojuje. Fakt je, že vláda pracuje a dělá to co je nezbytně nutné. Neřeší problém jak bude Česko vypadat za padesát let, řeší co bude zítra. Leccos nemůže, ale v mezích možností má výsledky.

Jestli je vláda skutečně dobrá, pak abychom nevypisovali volby. Ušetřily by se miliardy za kampaň, za příspěvky stranám, za kanceláře a asistenty poslanců a odpadly by plané diskuse o tom co úřednická vláda smí nebo nesmí. Jenže to bychom museli omezit právo poslanců kecat do práce vlády. Hloupá myšlenka. Vždyť hlavní snahou parlamentu je dokázat, že vláda vládne špatně a vystřídat ji svými lidmi.

Na druhou stranu vláda není nezbytná. Stále častěji totiž slýcháme: „EU to nedovoluje, musíme splnit podmínky EU...atd." MMF nám přikazuje jak máme hospodařit. Vypadá to, že na vládu zbývá čím dál tím méně pravomocí. Takže k čemu je? Podle zpráv v tisku se okolo Bruselu točí cca 50 000 úředníků. S platy mezi 80 000 a 400 000 naší měny měsíčně. S přifařenými záhumenky to je až 160 000 lidí (z tisku). Jakási evropská vláda rozhoduje o mém životě. A k tomu tito zlatokopové v době krize bojují za další růst svých platů. Také kodaňský výlet politiků na téma životního prostředí nevykázal hmatatelné výsledky.

Bohužel, evropskou vládu zrušit nemůžeme. Tak co kdybychom zrušili tu naši? Jenže to také nejde. A dál žijeme v domnění, že všichni Evropané budou úřadovat a Asiaté a Afričané pracovat. Tak nějak si to malujeme. To je ale hloupost!

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 7.1.2010 13:16 | karma článku: 16,11 | přečteno: 1038x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25