Malá rada panu Babišovi

Uvědomuji si jaká je to ode mě drzost. Nebyl jsem v sovětském svazu (tak se argumentovalo těm kdo chtěli radit), ale jsem přece jen starší a tedy hodně pamatuji. A co nepamatuji, to si vyhledám na netu. Protože i já bych byl rád, kdyby země prosperovala. 

Můj dědeček pamatoval časy mocnářství. Rád vypravoval,  a já si pamatuji jak vzácný živočich byl státní úředník. Vyhledal jsem si data a opravdu -  ministerstev bylo o polovinu méně a úředníků na nich tak do stovky, a to prosím pro Rakousko, Čechy, Moravu a nejbližší okolí.

První republika se sice od mocnářství trhla (včetně Slovenska a Podkarpatské Rusi), území se zmenšilo, ale úředníků přibylo. A není to možné hodit na komunistické byrokraty. Ti se jenom po druhé válce snažili co mohli a tak se klotové rukávy množily víc než viry za epidemie. Do jisté míry se to dá pochopit. Kvalifikace nových kariéristů – bez urážky – byla nízká a tak jich bylo zapotřebí víc. Na omluvu je nutno uvést, že čas od času to přerostlo všechny meze a počty se snižovaly. Například akcí „Třicet tisíc do výroby“.

Úřednická epidemie se změnila v pandemii po rozpadu ČSSR. Stát se znovu zmenšil a státních úředníků opět přibylo. Nadšeným mladíkům  by bylo dobré připomenout, že jedna z věcí na kterou jsme v minulosti hodně nadávali byla byrokracie. Nadávání to bylo zcela veřejné, kritizoval to dokonce satirický časopis Dikobraz a mluvilo se o tom i na schůzích. A ejhle, je to ještě horší. Na podobných úřadech už jsou jich i tisíce.

Je zbytečné připomínat jak se státní aparát rozrostl se zřízením krajů, pověřených obcí a podobných vymožeností. Ale to už jistě víte.

Tak občánku a co teď? Pane ministře, chcete ukočírovat státní rozpočet? Pro příjmovou stranu platí pravidla „vem na dlani chlup když tam není“ a „kde nic není ani čert nebere“. Pro výdajovou zase „žádný harddisk není dost velký a státní kase dost plná“. Takže nezbývá než se podívat do vlastních řad. A to žádná vláda, ani ta současná neudělá. Protože zase uvažuje kde přidat, místo aby uvažovala jak vyjít s tím co má. Každá hospodyňka to umí, ale vlády ne.

Ano je tu argument, že s menším počtem úředníků by nebylo možno zvládnout úkoly. Ale ukázalo by se co je nezbytné a co ne.  Jenže ono jde také o to, že by to znamenalo podráždit několik set tisíc voličů.

Vzpomínám si na padesát let starý popis našeho člověka jak podobnou situaci řeší město New York. Místní počišťovači chtějí vyšší mzdy. Stávkují. Odpadky se hromadí. Město přidá na mzdách. A zvýší daně. Dál si to domyslete sami. Není naše dokonalá civilizace ve slepé uličce? A jak daleko máme ke konci?

Takže pane ministře. Zkuste dát každému ministerstvu o deset procent míň. A vsaďte se, že si s tím poradí. Něco o tom vím.  Nepochybuji, že vy také. A ušetřené peníze věnujte na rozjezd ekonomiky a snížení státního dluhu.

 

Autor: Karel Ryšán | pondělí 5.5.2014 16:12 | karma článku: 19,16 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25