Komu to prospívá?

Stále tvrdím, že u každé informace bychom si měli v prvé řadě ověřit, komu prospívá. Ale stejně si nedáme poradit.

Nikdy jsem neměl potíže s policií. Tedy jako řidič. I když jsem nejásal, choval jsem se slušně a oni také. Já jako starší generace respektuji každého zaměstnance který vykonává svou práci a oni nic jiného nedělali. Takže v pohodě.

Proto musím přemýšlet nad aktuálně komentovaným incidentem, kdy cestující si stěžuje na neoprávněné obtěžování policie. Tím je požadavek předložení dokladů. Veřejnost se ve svých názorech dělí padesát na padesát. Proč ne, když se to někoho bezprostředně netýká. Svým způsobem bych mohl mít radost. Znamená to snad, že když půjdu s revolverem za pasem, pak mě žádný policista nesmí požádat o občanku? A už vůbec ne o zbrojní průkaz? Protože se chovám nenápadně a nikoho neohrožuji? Takto se přece může chovat každý!

K zamyšlení je, že stěžovatelka je právnička a zabývá se oblastí lidských práv. Tedy provokace. Podobně jako když uchazečka o práci, která práci nechce provokuje a stěžuje si na diskriminaci.

Nikdy jsem neměl potíže s policií. Jen mám poslední dobou pocit, že jsou takoví méně snaživí. Například když jsem upozornil na individuum, které na parkovišti uprostřed velkoměsta zkouší zámky jednotlivých vozů, tak si sice vzali má osobní data (dnes vím, že jsem jim mohl nakašlat, protože jsem pokus o krádež jen hlásil a nešlo o můj vůz, ale cizí vozy na parkovišti) a zlodějíček byl mezitím pryč.

Jindy jsem zažil dopravní policisty, kteří se podle mého názoru evidentně snažili rychle vyřešit kolizi v níž jeden účastník byl řidič kamionu. Polského. Takže kdo by si přidělával práci a riskoval kritiku. Policistům jejich práci nezávidím. A vlastně žádným úředníkům. Protože oni ještě netuší, že podobní chytráci jim mohou pěkně znepříjemnit práci. Budou laxní a veřejnost na to nakonec doplatí. Nebo budeme provokovat a donášet všichni na všechny?

Mimochodem, nemáte pocit, že až všichni budou pokoušet instituce, stěžovat si, soudit se, a nedodržovat pravidla, že stát bude muset sáhnout k diktátu. Ne? Ale vždyť pečlivá evidence, všemožná registrace, kamerové slídění a nahrávání už začalo. Bohužel v době kdy se krade, podvádí, a vraždí taxikáři jak na běžícím páse to už jinak nejde.

Autor: Karel Ryšán | pátek 6.11.2015 10:32 | karma článku: 18,14 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25