Kdy vypínat televizi?

Dědeček říkával: „Nevěř všemu, co noviny lžou.“ Dědeček to měl jednoduché. Dnes by s tím neobstál.Ach jo.

Dnešní novinář není žádný primitiv. Je na úrovni, protože studoval mnoho oborů, aby měl přehled. Už od mládí rád četl a deklamoval básničky. V češtině vynikal ve srovnání s podružnými předměty jako matematika, fyzika, chemie a další. Dobrý byl asi v tělocviku, zvláště ve veletočích a kotrmelcích. Výsledkem dlouhodobé přípravy je fakt, že bývalý komunistický politruk je proti němu táákhle maličký.

Včera jsem poslouchal zprávu jak skupina občanek ze zemí bývalé Jugoslávie kradla v metru. Ano, slyšíte dobře. V době kdy většina mladé generace netuší kde Jugoslávie ležela, natož aby měla pojem z jakých zemí se skládala, její občanky zde kradou. Vyjádřit se konkrétně by nebylo politicky korektní, protože ani politici netuší kdo bude v budoucnu náš kamarád. Tím méně to tuší chudák reportér.

Je to stále totéž. Když holohlavci zvalchují snědého spoluobčana, je to rasová diskriminace a zločin na menšině. Když napadený odjede do Anglie za příbuznými a ukradne auto, stává se z něho český občan. Nedivme se, že posluchač v tom má zprvu zmatek a poté informační kanál vypíná. I v době zprofanovaného sportu stále pokládá za faulujícího toho kdo dá šprajc a ne toho, kdo si naběhl. Novinařina ovšem není sport.

A tak je to se vším. Posluchač se dozví, jak Putin intrikuje, diskriminuje menšiny, přesouvá jednotky, organizuje špionáž na celém světě a ještě ukazuje svaly ve filmu a řeční v televizi. Jak to ten člověk všechno stihne? Posluchač propadá depresím z vlastní nedostatečnosti.  Jen jestli to není o těch obětních beráncích? To aby se chudák ministr-herec bál, že mu zítra noviny přišijí nedostatek bagančat na posádce v Horní Dolní nebo příliš kyselé zelí v Afgánistánu.

Už jsem zažil jak k příspěvku o jihočeských Nových Hradech přiřadili fotografii z východočeských Nových Hradů. Hrad jako Hrad, jen ten východočeský zámek je hezčí.

Absolutně mě nezajímá jak je na tom Kramný. Ale dospět po dvou letech k naprosto odlišným závěrům než na místě činu je na pováženou. To to trvalo! A zveřejňovat  svědecké „výpovědi“ kdejaké tetky která v osudný okamžik letěla nad Egyptem a myslí si o tom své, tak to si raději poslechnu výpovědi důchodkyň během čtvrteční akce v Kauflandu.

Fakt ovšem je, že objekty novinářského zájmu se o kvalitu reportáží pilně přičiňují. O dobrého herce nezavadíte, ale všelijakých hvězdiček kterým se rozevírá dekolt nebo jsou přistiženy bez kalhotek, těch je! A často si na tu show novináře samy pozvou.

Takže až budete chtít vědět jak se věci opravdu mají jděte do hospody. Tam se dozvíte, jak se věci mají, protože v Čechách se nic neutají. A také uslyšíte hlas lidu, ne podplacené Kašpárky. Ale televizi jako zdroj solidních informací - nikdy!

Autor: Karel Ryšán | pátek 10.7.2015 8:58 | karma článku: 22,65 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25