Jsme rozdělená společnost?

Kdo rozděluje společnost? Oblíbené téma zapomíná na podstatnou věc. Společnost byla rozdělená už od svých kořenů. A je přirozeně stabilní, pokud někdo hloupě nezasahuje. Jak se vám líbí následující?

Spokojení mohou být lidé, kteří mají zahrádku, slepice, ve chlívku čuníka a dřevo do krbu z vlastního lesa. Pracovití a natolik chytří, že dokáží přežít krize všeho druhu. Vyskytují se zvláště v chudších zemích a poznáte je podle toho, že mluví o úrodě, zábavě a ne o politice a globálním obchodu.

Dále jsou spokojení lidé závislí na drogách nebo alkoholu nebo lidé natolik jednoduší, že nechávají řešení sebemenšího problému na jiných. Všechno jim je fuk, nic se jich netýká. Jsou o tom přesvědčeni. I takových je na celém světě dost a stále přibývají. Problém je, že nikdo netuší, jak se zachovají za hodinu.

Spokojení jsou také lidé, kteří si ke spokojenosti pomohli na úkor druhých. Především ti, co nic nevytvářejí, podle zásady levně nakup, draze prodej. Obchodují s čísly. Lidé, kteří nerozumí dopravě a řídí dopravu, nerozumí školství a řídí příslušné ministerstvo, a příživníci na všech postech. Také profesionální manažeři. Ti se rádi přiživí politikou. Jejich mozkem jsou chytří poradci a rukama pilní podřízení. Opomíjenými, ale frekventovanými jsou také zaměstnanci (!) politických neziskovek, političtí analytici, politologové atd. Podle staré české zásady „kdo neumí pracovat, ten řídí“. Tomáš Baťa se svým systémem vzdělávání zaměstnanců se musí obracet v hrobě.

A kdo je nespokojen? To je ten zbytek. Velký zbytek. Lidé, které baví život, práce, vztahy. Lidé, kteří více či méně ignorují výše uvedené. Jsou spokojení až do okamžiku, kdy usoudí, že už toho bylo dost, a začnou volat po změně. Dobročinnost omezí na nejbližší okolí, vojáci a policisté utečou z boje, zaměstnanci začnou stávkovat atd. Pak to je vážné.

Řešení neznám. Protože všichni spokojení jsou nezvratně přesvědčeni, že problémy mohou do nekonečna odkládat. Tuší, že krize jednou nastane, ale doufají, že to nebude ani dnes ani zítra. Říkám jim borci na čtyři (roky). Snaží se zajistit, aby se v nejhorším odklidili za frontu, vyhrabali nahromaděné zásoby a přežili. Nebo se mýlím?

Autor: Karel Ryšán | úterý 27.3.2018 8:42 | karma článku: 17,23 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25