Ještě k právnímu státu

„Souhlasím s uvedeným druhem anestézie a následným výkonem a tím, že může být proveden jakýkoliv další výkon, pokud by jeho neprovedení bezprostředně ohrozilo můj zdravotní stav.“

Samozřejmě že souhlasím. V oboru jsem naprostý laik a lékaři věřím. Nic jiného mně totiž nezbývá. Proto každý takový souhlas pokládám jen další výstřelek právního státu, kde se úspěšně rozmáhá dobré živobytí pro právníky soudící se s každým o cokoliv. Čemu se také divit? V Británii a USA je tato disciplína oblíbená už dlouho. Zřejmé signály informující laickou veřejnost o rozdílu mezi právem a spravedlností jsou vidět na každém kroku. Vy jste si ještě nevšimli, že mediálně známí, prominentní právníci jsou obvykle k vidění v těch nejproblémovějších kauzách? A vždycky na straně toho, kdo má oprávněně velké potíže. 

Ale buďme ještě konkrétnější: Představte si, že jste onkologický pacient a lékař se vás zeptá, jestli chcete podstoupit chirurgickou léčbu nebo radioterapii. (Fakt.) I když se poptáváte v okolí a na internetu, asi vám to v rozhodování příliš nepomůže. Nebo ano?

A je tu ještě jeden důsledek: Pokud nedej pámbu budu přítomen dopravní nehodě, pak zcela logicky zavolám pomoc a sám se nebudu pokoušet o nic, dokud mně zraněný nepodepíše prohlášení, že souhlasí s resuscitací. Jsem opravdu laik a co když kvůli mé pomoci nakonec stanu před soudem.

A další perla teoretiků. Nalezený předmět nemůže poctivý nálezce odevzdat na policii ani na městském úřadě. Představte si, že jedete z Turnova do Brna. Naleznete peněženku. (Realita.)  Pokud je bez dokladů asi ji hodíte do kanálu, protože běhat po Brně a vykřikovat je poněkud trapné. Nechat si ji nesmíte. Pokud z obsahu zjistíte že patří občanovi ze Znojma asi nepojedete do Znojma mu ji předat. Telefonní číslo není. Takže napíšete na úřad ve Znojmě aby vám příslušného občana zjistili. Budou mít radost. A šťastný majitel si pro ni přijede do Turnova, protože vy jste ochotni mu nález předat, ale ne zaslat. Ledaže by vám předem poukázal poštovné. Jak jednoduché.

Jsou jistě i další možnosti jak se pobavit s do detailu„propracovaným“ právním systémem. Fakt ovšem je, že nejlepší bude zůstat doma, nikomu neotvírat, nic nepodepisovat, nikam nechodit a nic nekupovat. Úplně nejlepší bude stát se mnichem a odejít do jeskyně alespoň sto kilometrů od civilizace.

Autor: Karel Ryšán | pátek 31.1.2014 9:59 | karma článku: 9,64 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25