Jak zaujmout?!

Existují školy tvůrčího psaní, školy pro novináře, ale většina z nás se učí tak říkajíc za pochodu. Obhlíží práci profesionálů a sní o tom, že jednou bude produkovat perly. Pro začátečníky doporučuji několik postřehů:

Především je nutné umět klást otázky. Například zeptat se zatčeného vraha s igelitkou plnou peněz, mobilů a šperků: „ A to jste vraždil pro peníze?“. Tím dotyčného tak vyvedete z míry, že se přizná i k potopení Titaniku.

Dobrá je taky otázka „litujete svého činu?“ I ten největší debil ví, že odpovědět „ne a už se těším jak budu krást a mordovat znovu“ není zrovna taktické a začne přemýšlet nad správnou strategií účinné lítosti před soudem. Scénu bohužel kazí doprovázející policisté. Jak by bylo krásné, kdyby vězně nechali padnout na kolena, válet se  po zemi a působit na city. Jednání by se sice trochu protáhlo, ale při rychlosti soudů vlastně o nic nejde.

Při moderování živého vysílání je nejlepší metoda „štěnice“. Nedávno se ptal moderátor zástupce ombudsmana jestli může střílet jedna strana (notabene policie) na druhou když ta první s tím začala. Moderátor nic nemusí vědět o sebeobraně, o přiměřené obraně, moderátor nemusí vědět vůbec nic. Tedy něco přece. Musí vědět co si žádá majitel stanice, resp. nadřízený aby nepřišel o chleba. Vzhledem k nečekaným obratům v situaci se může stát u televizních diváků oblíbeným, protože poskytuje možnost sázek o to jak minulé tvrzení při nejbližší příležitosti vhodně popře.

Ti opatrnější a marketingově zdatnější používají se souhlasem mediálních magnátů jinou taktiku. Uvedu příklad. Mezi odpoledním vysíláním se ohlásí, že ve vyšetřování  případu Petra K. došlo po třičtvrtě roce k zásadnímu obratu. „Podrobnosti se dozvíte ve večerním zpravodajství.“ Po dvou hodinách jste upozorněni, že „ve vyšetřování  případu Petra K. došlo k zásadnímu obratu“, nezapomeňte sledovat naše zprávy. V úvodu večerních zpráv jste upozorněni, že „ve vyšetřování  případu Petra K. došlo k zásadnímu obratu“, podrobnosti se za několik minut. Posléze se udělá přestávka na reklamy „po níž vám řekneme, že ve vyšetřování  případu Petra K. došlo k zásadnímu obratu“ a konečně půvabná reportérka sdělí, že „ ve vyšetřování  případu Petra K. došlo k zásadnímu obratu a podrobnosti nám jako jediné televizi sdělila policie". Následně policejní mluvčí vydá oficiální prohlášení „vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme sdělit žádné podrobnosti“. A je to. No ale toho adrenalinu. Pikantní je, že této praxi se začíná blížit i veřejnoprávní televize. Neberte to ovšem jako kritiku, čím déle výstup trvá, tím déle se může televizní divák kochat pohledem na sličné moderátorky. (Proto asi ženy sledují zprávy méně než muži.)

Musíte uznat, že práce novinářská vyžaduje mimořádné schopnosti. Výmluvy na tiskařské šotky dnes neobstojí. Zpravodajství je rychlé a dobře informované. Třeba že v Brně rekonstruují Miladu Horákovou.

Jdu se sytit svěžími informacemi.

Autor: Karel Ryšán | pondělí 17.3.2014 8:25 | karma článku: 5,77 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25