Jak to vlastně je?

Přečetl jsem si oslavu podnikatelské šikovnosti. „Chtěl utáhnout nájem a tak začal podnikat.“ Začaly se mně vynořovat další a další příklady. Na ukázku malá ochutnávka ze skutečně zveřejněných případů.

Šikovného podnikavce napadlo originální řešení. „Vložil jsem volný pokoj na Airbnb“. Asi už víte, že se jedná o pronájem vlastního (vlastních) bytů. Tento způsob podnikání je výhodný pro obě strany. Proč ne?

Okamžitě jsem si vybavil nedávné a stále přetrvávající protesty. Pokud ve vedlejší ulici někdo začne nabízet spolujízdu ve vlastním autě, vyvolá válku. Co je na tom špatného? Jak to vlastně je? Není i aplikace na vyhledání výhodného pojištění nezákonná? Není obsluha bankovnictví v mobilu poškozováním zájmů zaměstnanců na pobočkách?

Další případ. Představte si, že se najde redakce zpravodajství, která rozhořčeně informuje o skutečnosti, jak EET přispívá k rušení hospod. Osobně nevidím problém, vesnická hospoda, ve které se denně schází maximálně pět štamgastů je sousedský posez a ne živnost. (Skutečnost, kterou před časem vysílala ČT.) Pokud jsou hospody v každé druhé ulici, pak vidím problém v konkurenci a ne v EET. (Já osobně mám pět hospod v dosahu do deseti minut pěšky.)

Ale o to nejde. Vtipné bylo, že bezprostředně poté se posluchač dověděl z téhož zpravodajství, jak my Češi strašně chlastáme, pardon, jsme na předních místech světa v konzumaci alkoholu. Jak to vlastně je?

Nesmím také zapomínat na hodnotnou informaci o růstu životní úrovně dokládanou zvýšenými tržbami sazkových kanceláří! Hazardem k blahobytu!

Proč ovšem ten krásný pohled na svět bezprostředně kazí informace o počtu lidí v exekuci a lidí na hranici chudoby. A vůbec jak k tomu někdo může přidat komentář psychiatra o problému gamblerství. Jak to vlastně je?

Podobných výplodů slyšíme denně celou řadu. Lidé je už nevnímají. Jinak by jim hrozila vážná psychická porucha. Začínám uvažovat, že podobně jako někteří nadšenci vyhledávají faktické chyby ve filmech, začnu sbírat zajímavé dvojice argumentů pro a proti. Je to snadné. Zkuste to také.

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 1.3.2018 7:49 | karma článku: 18,89 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25