Jak se u nás řeší problémy

Jako příklad si dovolím připomenout dnes už vyčpělou, ale všeobecně známou kauzu. Poslední amnestii Václava Klause.  Komentář má tři možné podoby. 

Člověk, který věci rozumí má jednat. Pro nebo proti. Je to jeho povinnost. Ten, který nerozumí se má ptát toho prvního.  Ale existuje ještě třetí forma. Tu nechápu. Prostě se prohlásí, že Klaus je hlupák a třeba ještě něco horšího. Tato třetí forma se stává stále oblíbenější. Prostě nebudeme hodnotit, jestli je film povedený nebo ne, prohlásíme, že režisér je cvok. Nebudeme diskutovat o kvalitě malby v pokoji, ale zveřejníme, že malíř je úchyl. A jak jsem v některém z předchozích blogů zmínil, důležité je, aby náš cíl byl pokud možno někdo vysoce postavený a hlavně všeobecně známý. Třeba Klaus.

Prostě neumíme nebo nechceme zhodnotit, jestli je polévka skutečně přesolená, jednoduše konstatujeme, že kuchař je debil. Čím silnější slova, tím větší čtenost. Kardinální problém je v tom, že vlastní problém to neřeší.

Takže přestaňme urážet všechny prezidenty, ministry, ale hlavně všechny normální lidi. Zkusme konkrétně doložit, kde jsou lumpové, který politik skutečně krade, kdo podvádí a kdo lže. Na prošetření jednotlivých případů tu je policie, soudy a především taková společenská atmosféra, ve které je lump natolik diskreditován, že napříště nemůže dělat ostudu. Třeba i trestní odpovědnost úředníků. Potenciální uličník si včas musí rozmyslet své kroky. A ne aby byl ve službě dvacet let.

Bohužel, tímto můžeme přijít o současný establishment, elity. Ale nebojte se, má-li se v domě žít, musí se občas vyvětrat.

Pro srovnání uvedu dlouholetou zkušenost. Rádi cestujeme po zemích českých a divte se. Na venkově (ne v turistických destinacích) nás starce lidé zdraví. Neznámí lidé středního věku a dokonce i děti. Znovu a znovu nás to šokuje, protože z vlastního bydliště něco podobného neznáme. A zvláštní je, že čím dál za pomezí Čech a Moravy, tím je těch lidí víc. Čím to asi je? Nejsou náhodou ti prostí Moravané skutečné elity národa?

A tak se mně znovu vybavuje stařičký nápad. Ohradit lokality s výskytem „elit“ a nechat je tam vyhynout. Krásná představa.

Autor: Karel Ryšán | středa 22.3.2017 11:59 | karma článku: 16,30 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25