Hledejte rozdíly

Určitě tuto oblíbenou zábavu znáte. A když nejsou po ruce příslušné obrázky, můžete hledat v textech. Například čím se liší výklad podle jednoho zdroje a jiného. Porovnávat různá řešení. Je to napínavější než porovnávání obrázků.

Můj děda jezdil za první světové pracovně až na Halič. Tedy na tu část, která patřila Rakousko-Uhersku. O dalších příbuzných vím pouze z vyprávění, že skončili v Argentině. A všichni známe příběhy krajanů, kteří žijí v Bělorusku, Ukrajině, USA, Kanadě a kdoví kde ještě. Fungovalo to i naopak. Na jižní Moravě Chorvati, na severní Řekové. Císař Karel zval zručné řmeslníky a hospodáře z Německa a nejen do pohraničíÍ, ale doputovali po Trstěnické stezce do vnitrozemí. Fungovalo to. Existují doklady o tom, jak ruský car vítal migraci z Čech a Slovenska, protože šlo o zkušené a pracovité hospodáře. Odcházeli za prací.

Přivandrovalci zúrodnili krajinu, postavili si domy, stručně řečeno, přinesli prosperitu a pokrok. Přišli s ranci, v lepším případě s povozem. Dostali prostor a pak už to bylo jen na nich. Neexistovaly žádné organizace pro pomoc migrantům, žádné ubytovny, žádné vývařovny a už vůbec ne finanční příspěvek na pobyt.

Migrace nebyla masová. Spíše tisíce.Kdo nemusel, zůstal raději doma než kráčet do nejistoty. Kontinent byl málo zalidněný, takže udělat dříví na otop, pokosit louky a vypěstovat brambory a řepu nebyl problém. V lesích se dalo sem tam něco upytlačit, nasbírat lesní plody, v řece nachytat všudypřítomné ryby.

Příchozí se museli porovnat s místními. Snažili se přizpůsobit, protože i když starší zůstávali u rodného jazyka, všichni musili komunikovat navzájem. Fungovalo to do doby, než nějaký náboženský nebo národnostní fanatik začal budovat svou kariéru na vyvolávání nenávisti.

I dnes máme přistěhovalce. Přicházejí z celého světa, opečováváni nejrůznějšími organizacemi. Zvláštní je, že pečovatelské organizace nejdou pomáhat tam kde je nouze, ale raději sedí doma a čekají na hosty. Ti zahodí doklady a prolžou se až k soucitu. Požadují ubytování, stravování, ale hlavně finanční podporu, aby se mohli volně pohybovat. Pokud nedostanou všechno co vidí u starousedlíků, tak jsou nuceni páchat drobnou i větší kriminální činnost. Přizpůsobovat se nemusí, učite také ne a práce moderního světa je pro ně nepochopitelnou dřinou. Dovedete si představit, že vás zaměstnavatel nutí pracovat po vymezenou dobu? Vlastně proč také, když nezaměstnaných máme až dost. A také můžeme dovézt lidi na práci.

V pohybu jsou miliony. A desítky milionů čekají jak průzkum bojem dopadne a jsou připraveny vydat se na cestu. Odcházejí za blahobytem. Protože  tvrzení o útěku před válkou je nevěrohodné. Ženy a děti utíkají z válečných zón minimálně. Příchozí si vystaví stanová městečka, případně zaberou domy, které nikdo nehlídá.

Tak jsme si pohráli. Situalci bude nutno řešit. Každé řešení má své náklady. To slyšíme dnes a denně. Na závěr zábavy hádanka.

Stát musí pomáhat. Stát vydělává na daních. Ty daně získá:

  • Každému pracujícímu sebere nový povinný příspěvek 1000 Kč.
  • Každému pracujícímu sebere deset procent z jeho platu.
  • Každému pracujícímu sebere všechno nad průměrný plat.

Které řešení vidíte jako reálné? A komu zůstane nejméně?

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 21.6.2018 8:10 | karma článku: 18,34 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25