Dobře utajená strategie

Historie se opakuje. Zrušíme okresy, zavedeme pověřená města. Zrušíme několik krajů, zavedeme více krajů. Zrušíme povinnou vojenskou službu a zavedeme odvody. Všechno má svou logiku. V podstatě stejnou.

Vojenští páni usoudili, že potřebují mít přehled o perspektivně statečných obráncích vlasti, Evropy, světa. Zapomněli na dřívější argumenty pro profesionalizaci. Moderní armáda je opravdu velice profesionální. K čemu tedy budou branci? Máme snad aktivní zálohy, financované, cvičené a předpokládám i vycvičené. Nepochybně tak dobře, že by sem tam mohly zaskočit třeba i na zahraničních misích. Na strážní službu by jistě stačily.

Mládež toužící po uniformě by mohla dobrovolně vstupovat právě do aktivních záloh. Tam by získala základní představu o vojenské službě. Ti nejlepší by se  mohli stát vojáky z povolání.

Všeobecné odvody vůbec nejsou nutné. Nedávno proběhla tiskem informace, že jsme se rozrostli o dvacet čtyři tisíc spoluobčánků. Jenže dvacet tisíc z toho jsou čeští cizinci. Nevím jestli budou bránit výše uvedené s nadšením čeští Vietnamci? Ale nepochybuji, že v případě ohrožení se čeští Slováci přesunou na Slovensko, čeští Ukrajinci na Ukrajinu atd. Příbuzní jsou víc než nový domov. Připočteme-li nechuť značné části populace ke službě v uniformě, pak na obranu vlasti moc nezbyde. Mimochodem – čí vlast je toto území? Jsme přece multikulturní, multinárodnostní, multinázoroví, samé multi. Vlastenectví se projevuje nejspíš při fotbale a hokeji a to musíme přehlédnout, že půlka manšaftu v našich barvách jsou cizinci.

Proč tedy všeobecné odvody? Nabízí se jednoduché vysvětlení. Po předchozím zrušení všeobecné branné povinnosti většina vojclů a nižších šarží odešla do civilu. Neodešli ti, které vojna dobře živí – důstojníci. A uznejte, jakou autoritu mají důstojníci bez vojska. Takže jim nezbývá, než mobilizovat. K ničemu jinému vojsko v moderní válce není. Války se vyhrávají raketami, supersoniky, radary a gps.

Prostý voják může leštit boty a chodit důstojníkům pro noviny. Páni generálové zapomněli, že i Josef Švejk měl svůj vlastní rozum.

 

Poznámka: Krátkodobé cvičení posílí morálku a fyzickou zdatnost stejně jako třetí hodina tělocviku ve škole. Až budete vzpomínat na svoji základní službu pánové, vzpomeňte si kolik času jste strávili odpoledne s míčem a jak vás cepovali rodiče a sousedé. 

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 16.4.2015 7:52 | karma článku: 19,18 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25