Dešťovka nad zlato!

Dešťovka zvaná žížala je pro zdravou půdu poklad. Dešťovka jako voda také. V tomto případě není zcela jasné pro koho. Jistě správný důvod odhalíte.

Chataři, zahrádkáři i majitelé rodinných domků už od věků sbírají dešťovou vodu do sudů i nádrží. Kdysi ji preferovali před vodou z vodovodu. Pak nastala doba, kdy někteří z nás pokládali vodu z nebe spadlou spíš za jakési kombinované hnojivo nevalné kvality. Od té doby co i ve vodovodech proudí neurčitá směs chemikálií se zase k dešťovce vrací.

To ovšem na ministerstvu netuší. Není to nic mimořádného, na úřadech vždycky bylo mnoho zaměstnanců, kteří netušili o čem jejich práce je. A zdá se, že jich v posledních létech přibývá. Řídí, ale neznají jádro pudla. Konečně proč, odpovědnost mají minimální.

Je tu ovšem ještě jiné vysvětlení dotací na dešťovku. Nějaký výrobce bude místo sudů a dalších nádob vyrábět speciální kontejnery na vodu. Proč ne, ekonomika se v mezikrizovém období pohne o kousek dál a za státní dotace jsem ochoten stavět i rozhledny v opuštěných dolech. Celé tisíce let je známá skutečnost, že nejlépe se vydělává na tom, co platí stát.

Čekám, kdy ministerstvo zakáže tankování vody do kropících vozů z hydrantů a podobné plýtvání cennou surovinou. Je nejvyšší čas. Možná by bylo na místě odpojit všechny okapové svody od kanalizace a dešťovku pouštět na nejbližší trávník. Hlavně z veřejných budov a továren. Je hloupé, když déšť odtéká do kanalizace a před budovou usychá zeleň (kterou zahradníci marně zalévají vodou z hydrantů.) Stejně tak řešení extrémního sucha výstavbou přehrad a rybníků je hezké, ale fakt je, že stavby zachycují až přívaly, které odtekly z polí a obcí. Nedovedu si představit, jak se bude voda z nádrží vracet na blízká a vzdálenější vysychající pole. Třeba se vrátí šlapací kola na čerpání vody, která se užívala za starověku. V tomto případě by se snížila nezaměstnanost. Nebo by bylo lepší zadržet vodu na polích, loukách, remízcích, mezích? Prostě velké a širé rodné lány rozdělit na menší s pestřejším porostem, který by vsákl déšť přímo tam, kde spadne. Bohužel, výrobci nádrží by přišli o práci a zemědělci by se museli odnaučit jezdit po polích o rozměrech menšího okresu.

Těžko rozhodnout co je a co není a hlavně pro koho dobré. Nejlepší by bylo, kdyby ministerstvo uspořádalo výjezdní zasedání a někde na venkově se poučilo, jak takové hospodaření s vodou na zahrádce vypadá.

Autor: Karel Ryšán | čtvrtek 27.9.2018 12:25 | karma článku: 21,58 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25