Co musí vědět a umět politik?

Zadržte vy co kritizujete, přestaňte ztrácet naději týden po volbách. Naši reprezentanti na všech úrovních to nemají lehké. Víte jaké nároky musí splňovat?

Tak především politik musí znát stanovy své strany, jednací řád a volební program. Dále musí znát termíny všech důležitých stranických schůzí. Musí znát chyby svých partnerů, aby v případě potřeby mohl informovat novináře. Musí vědět, kde se bude něco zahajovat nebo oslavovat za přítomnosti televize, aby byl vidět. Musí vědět, kde a jaké se dávají pozornosti. Musí pečlivě sledovat dění v zahraničí, aby věděl kam naplánovat služební cesty. Samozřejmě musí mít přehled o výši příjmů a odměn, aby věděl co si nárokovat za svou zaslouženou práci. V neposlední řadě musí znát několik spolehlivých lidí, kteří mu budou donášet informace. A také několik známých, kteří mu nabídnou dobré místo v případě že nebude příště zvolen.

Vám se to zdá málo? Vy byste chtěli aby znal ještě něco navíc? Ale to je zbytečné. Na to má své poradce, své úředníky. Teď nemyslím příbuzné a známé, ale ty kteří doopravdy rozumí oboru a nemohou ho podrazit.

A co všechno musí takový zástupce lidu dělat? Díky rozsáhlým znalostem může politik plnit řadu důležitých úkolů. Tedy především pronášet projevy vždy a všude i k tématům  kterým nerozumí. Musí umět zdůvodnit, že za problémy může minulá koalice a nás pod jeho vedením čeká světlá budoucnost. Musí mít dobrý žaludek (to není myšleno hanlivě), protože absolvuje mnoho rautů a všichni vidíme, jak naši představitelé nezdravě tloustnou. Samozřejmě takový politik musí zahajovat, otevírat a vůbec navštěvovat různé akce, klást věnce a přestříhávat pásky. Účastní se významných kulturních resp. sportovních akcí, placených z veřejných rozpočtů. Musí jezdit ze schůze na schůzi, třeba jen na půl hodiny. A přitom ještě podnikat, přijímat dary a cestovat do zahraničí za účelem získání zkušeností, které by uplatnil ve své práci.

A vy byste chtěli aby mimo to dělal ještě něco jiného? Není to od vás trochu sobecké?

Autor: Karel Ryšán | úterý 4.8.2015 8:19 | karma článku: 14,59 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25