Chytrému napověz, hloupého trkni

Tuhle starou českou moudrost asi neznáte. Solidní výzkumy došly k závěru, že vzhledem k exponenciálně rostoucím poznatkům vědy lidstvo v průměru stále víc blbne. Kantoři tvrdí, že úroveň školní třídy je dána úrovní nejslabšího žáka ve třídě (i on musí pochopit). Ministerstvo školství se snaží seč může. Dospělci by museli mít špičky okopané.

Blog je skvělá věc. Pozorný čtenář se poučí, protože kapacity které nemají potřebu se zviditelňovat tu denně upustí nějakou tu perlu. Jiní si jen vypláchnou ústa. Já vidím jinou přednost. Provokaci. Chytrému napověz… Jenže jde to vůbec slušně? Sám nevím.

Hackeři kteří pošimrají ITspecialisty vlády, policie a podobných institucí vlastně jen upozorňují na fakt, že ne všechno je v pořádku. Tedy oni za to ti nahoře nemohou. Skromnost a soudnost zanikla už s říší křesťansko-římskou. Všimli jste si, že bohové starých národů byli rošťáci, často i zlomyslní, ale takoví lidští? Až s růstem moci Říma začala růst neomylnost nade všechny meze. Takže jsme v tom dědičně. Malá útěcha.

Politik kterému klesá hlava kde sedne je už evergreenem kameramanů. Ale buďme lidé, ke stáří zvýšená spavost patří. Horší je, že je to také důkazem pokleslé soudnosti a to nejen jeho, ale především té party, kterou vede. Tam už to není roztomilé, tam je to důkaz skupinové hlouposti. O té si poplkáme někdy jindy. Jenže jemné náznaky a salonní zdvořilost nestačí. Silácká gesta americké pubertální mládeže převzali nejen dospělí a nejen tam u nich, ale i u nás. Přidáme-li k tomu hroší kůži našich (i námi volených) představitelů, pak je to vážné. Zvlášť když hroší kůže je v průmyslu nezpracovatelná. Hledáme tedy jinou cestu.

Blog a sociální sítě nestačí. Udělat z politika lháře neláká ani před televizní kamerou. Oni v tom jedou téměř všichni (a ti co v tom nejedou to trpí) a tak to pokládají za folklor. Přitvrdit? Ale jak? Demonstrace? Stále víc se ukazuje, že je to k ničemu. Už i sem dorazila americká praxe: „Mrtvolu překroč a honem se schovej.“ Kdo tedy bude zlodějny, lži a jiné gangsterské způsoby pranýřovat? Možnosti vidím dvě. Například mafie. Sejmout lumpa může jen větší lump. Mafie úspěšně prosperují dlouho a všude. Například v Mexiku ve vší tichosti jen narkomafie produkuje tisíce mrtvolek ročně. My, odchovaní historií pod protektorátem ze západu, z východu a opět ze západu je brzy v taktice i technice přeženeme.

A nakonec dojde k nejhoršímu. Pouliční boje nejsou pro Čechy to pravé. Přece jen jsme holubičí povahy(!). Ale máme tu naše arabské a další bratry. Ti rádi běhají se zbraní. (Mimochodem, oblíbený záběr na bojovníka střílejícího v bratrovražedném boji do vzduchu nepůsobí příliš věrohodně. Buď je bojovník blb a potom je dle zákona přírodního výběru určen k vyhynutí, nebo je to jen pro kameru. Kupodivu kameramani to mají rádi. Možná to točí i ve studiu.) My se takticky zúčastníme, budeme jim pucovat kalašnikovy.

Napadá mě ještě jeden pokus. Ale i ten je už mimo pavučinu. Dotklo se mě konstatování, že máme už desetitisíce bezdomovců. (A nevím proč mě napadla slova písně „Až nás budou miliony..“). Co kdybychom založili občanské sdružení, jehož členové budou mít jedinou povinnost. Uplivnout si pokaždé, když potkají jakéhokoliv politika nebo vysokého úředníka. Prozatím vedle.

Autor: Karel Ryšán | pondělí 13.2.2012 9:49 | karma článku: 7,66 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25