Chudák Slávek

Nemá to lehké. Ať ho milujete nebo ne musí počítat, že narazí ať dělá cokoliv. Doufám, že už jste si všimli, že stoličky politikům podrážejí především lidé z vlastních řad. Někteří jen tím, že jim komplikují život aby své předvolební sliby nemohli dodržet, jiní přímým útokem. Tedy přímým – ze zálohy. Od některých bych čekal atentát (po česku) skoro jistě.

Pozornost si jistě zasloužil nejmenovaný ministr napomenutím jednoho starosty za „upovídanost“ směrem k médiím. Pikantní je, že právě tento člověk po dobře utajované schůzce v Lánech prásknul své parťáky. Ještě zajímavější je jak rychle se stal ministrem. Co všechno asi ví?  Nepochybně to je člověk energický, nadměrně sebevědomý a všehoschopný. Lid má takové vůdce v oblibě, tedy až do doby než se s nimi musí kontaktovat.  Utajované schůzky samy o sobě nejsou problém. Většina důležitých věcí se dohaduje v kuloárech mezi kamarády. Jen se to zatlouká a zatlouká. A teď ještě dohled obecních úřadů nad vlastníky zbraní. Přísný dohled lékařů a policie je pochopitelný, ale města? Už schází jen uliční výbory a důvěrníci. A jsme tam, ani to netrvalo dlouho.

A další borec na naší scéně. Ministr přes lidská práva. Možná umí dobře surfovat na paragrafech, ale jinak? Kdyby se toto ministerstvo zrušilo tak se ušetří a nikdo si ztráty nevšimne. I jeho zaměstnanci až při první výplatě  kterou nedostanou. Vždyť on a jemu podobní už tradičně jen vyvolávají neklid a vyrábějí diskriminaci podle potřeby své a organizací živících se „službami“. Copak nejsme občané jednoho států s jedním právním systémem? Copak si můžete nevšimnout, že pokud je snědému spoluobčanovi  učiněno třeba zdánlivé příkoří tak je to diskriminace, zatímco když skupinka podobných krade, přepadá a podvádí tak to jsou čeští občané nebo prostě nepřizpůsobiví. (Mimochodem: hlavní zprávy podobně informují i o dění v zahraničí.) Bude ještě dlouho provokovat expert který po neúspěšné prezidentské kandidatuře sabotoval rozhodnutí vlastní strany a jde tvrdě za vlastní kariérou?

I paní ministryně přes péči o blaho lidu vzbuzuje pozornost. Bezdomovci, nezaměstnaní, důchodci a podobné „existence“ se sice lépe nemají, ale zato můžeme očekávat posílení (především finanční) asistentů, pečovatelek, streetworkerů, metodiků, úřadů práce, neziskovek a dalších bohulibých(?)  a dobré zaměstnání poskytujících prvků našeho sociálního systému. Mám obavy, že rodiče budou odkládat své čerstvě narozené děti do babyboxů nebo ústavů, aby si mohli adoptovat jiné za příspěvek. Nevšiml jsem si, že by tří až čtyřčlenná rodina na jednom příjmu  měla pro poctivou výchovu svých dětí lepší podmínky než poskytuje zmíněný sociální sen. A je mně smutno když jdu kolem prázdné ubytovny a potkávám bezdomovce s karimatkou.

Asi se zeptáte jak je to možné, že tam nahoře aby slušného a poctivého člověka s lupou hledal. Konference, sjezdy, zastupitelstva a další rozhodující orgány pracují totiž takto: Tak především se nabere pár lidí kteří při hlasování mrknou vpravo, vlevo a hlavně jak hlasuje vůdce. Na konference jedou s vědomím, že jsou zase jednou důležití. Potkají známé a  případně si nakoupí. Ti poctivější tráví nemalý čas v předsálí u kávy nebo něčeho lepšího. A mnozí to po obědě zabalí  i když je jednání dvoudenní. Slušný člověk velmi rychle zjistí, že buď v tom pojede také (obvykle následují materiální výhody) a nebo rychle zdrhne. Někdo tvrdí, že takto dělaná politika není čistá. V každém případě nefunguje jak by měla.

Chudák Slávek. Je jak hradní pán v obklíčení na pustnoucím hradě. Na parťáky by si měl dát velký pozor. Jedni by mu v nestřeženém okamžiku podtrhli židli a ti ostatní by si toho ani nevšimli. 

Autor: Karel Ryšán | sobota 21.3.2015 10:00 | karma článku: 18,15 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25