České hlavy

Stále se něco děje. Připomeňme si zajímavé „události" nedávných dnů, které mají jeden společný rys. Mnoho dobře placených lidí pracuje velmi dlouhou dobu a výsledkem je něco nad čím zůstává rozum stát.

Například IZIP. Pacienti o něj příliš nestáli. Proč taky. Někteří se dali zlanařit a do systému se přihlásili. Následně se ukázalo, že ani lékaři z něj nejsou nadšeni. V opravdu vážných případech si vyšetření raději prověří a ty banální tam nepíší. O zabezpečení důvěrných dat, cestujících kdesi po síti ani nemluvě. Možná by byla lepší čipová karta, kterou by si pacient hlídal nebo ne. A tak po uplynutí desítky let a vypaření dvou miliard (sleduj Kalousku) se blíží konec. Kterépak hlavy na prosazení a oživování tohoto tunelu participovaly?

 Nebohá dálnice. Léta se obviňují ekologové jak podkopávají prosperitu státu. Ale ani po těch létech si do poslední chvíle nikdo nestačí všimnout, že veledůležitý most se staví úplně jinak než předepisuje projekt. Páni, ono se takové dílo vlastně postavilo bez projektu. Jestli to je tak častěji, pak nás potěš pánbu. Kiks se řeší čistě administrativně. Projekt se přemaluje podle toho co se stavařům povedlo. (Nebo nepovedlo, to uvidíme časem.) K čemu jsou všechny studované hlavy? Pochopitelně, chybička se vloudila, vždyť na ŘSD pracuje pouhých 1600 lidí. A další na ministerstvu a kolem a kolem.

 Vysvětlení nabízí kauza třetí. Další z mnoha, kterými nás společnost  celebrit mezi které se počítají  nejen někteří směšní umělci a nedovzdělaní manažeři. Státní maturita z matematiky. Maturita bývala osvědčením, že student dosáhl dospělosti a je oprávněn a schopen studovat na vysoké škole. Letos šlo ke zkoušce sto tisíc dospělců. Polovina z nich se vyhnula matematice o které je prokázáno, že nejlépe ze všech věd rozvíjí logické myšlení. A nejen to. Ani ne dvě procenta z budoucích vzdělanců si dovolila vyzkoušet náročnější verzi. Blázni. V této zemi není nutné něco umět. V této zemi je nutné mít známé, přátele, image, příslušnou dávku sebevědomí a drzosti a dobře omílat módní fráze. Proto se maturitní katastrofa vyřeší tím jediným možným způsobem. Zpětně se upraví hodnocení, aby vyšlo. Dá se to dělat s rozpočty, s dějinami, tak proč ne se známkami. Co dělaly víc než desetiletí ty dobře placené týmy které pustily do světa neověřený paskvil?

 Máme České hlavy. Je jich pět a půl, protože si nedovedeme vážit těch co doopravdy umí a podporovat je, například větší péčí o vysoké školy. Není divu. Zkuste si říci o celebritě, která způsobila do nebe volající škodu že je zloděj a idiot. Tak vidíte.

Autor: Karel Ryšán | středa 16.5.2012 8:14 | karma článku: 8,70 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Karel Ryšán

Čekám a čekám…

25.9.2019 v 13:25 | Karma: 25,64

Karel Ryšán

Jak rozumět informacím!

17.8.2019 v 14:25 | Karma: 12,84

Karel Ryšán

Proč jsem optimista?

8.3.2019 v 9:21 | Karma: 12,35

Karel Ryšán

Svaté pravdy

1.3.2019 v 8:30 | Karma: 15,71

Karel Ryšán

Na obranu paní Schillerové

24.2.2019 v 9:16 | Karma: 38,25