Výzva naštvaného cyklisty

Po dnešní projížďce na kole bych v úvodu položil několik otázek těm, o kterých budou následující řádky: Napadlo by vás si postavit stan na golfovém hřišti? Jít se koupat do kanoistického kanálu? Stavět sněhuláka na sjezdovce? Piknikovat na přistávací dráze? Ne? Tak proč, krucinál, couráte po cyklostezkách?  

 

Anebo: překvapí vás pokuta když přejdete na červenou? Asi moc ne. Ale jak byste se tvářili na pokutu za chůzi na cyklostezce? Je to zcela srovnatelný přestupek.

Cyklostezek je u nás málo a tam kde jsou, musí se cyklista neustále probojovávat mezi davy pěšáků. Snad nejstrašnější v tomto duchu je ona pozlacená stodvacetimilionová cyklostezka z Vysočan přes Hloubětín, kterou si oblíbili pro své procházky snad všichni důchodci, pejskaři, matky s kočárky i kondiční běžci bydlící v okolí. A na upozornění, že jsou na komunikaci určené výhradně pro cyklisty, dají všichni svorně popustit svému hněvu hraničícímu s agresivitou, jako bych to byl já, kdo je obtěžuje a ohrožuje na jejich špacíru.

Cyklostezka je u nás relativně nový pojem, nejsou zažitá pravidla pro jejich využití, jako jinde, kde onen úzký pruh je opravdu tabu pro kohokoli nešlapajícího do pedálů a porušení tohoto pravidla je tvrdě pokutováno. Vzpomínám, jak jsem kdysi autem bloudil v Kodani a jen na chvíli zastavil u kraje silnice na cyklostezce, abych nakoukl do mapy. Krom cyklistů nechápavě a poprávu naštvaně hledících na bezohledného burana byla v cukuletu na místě i policie, kolik to stálo už si nepamatuji, ale bylo to dost...

Vyzývám proto všechny odpovědné, kteří se předhánějí ve výčtu splněných volebních slibů, kam cyklostezky s oblibou patří, aby taky ve spolupráci s policií investovali do osvěty, zkraje cyklostezek dali pro nechápavce cedule zakazující pohyb chodců a zejména důsledně pokutovali porušení, neboť - víme jak to u nás chodí, že - si jinak budou dělat z těch cedulí všichni stejně leda dobrý den. Anebo - ať se nikdo neholedbá otevřením něčeho, co stejně nemůže sloužit danému účelu a odfajfkuje si třeba nový chodník. Protože cyklostezka za 120 melounů, po které cyklista nemůže téměř projet, je, vážení, asi stejně smysluplná, jako bazén, do kterého nenapustíte vodu, nebo rozhledna ze které není nikam vidět. Anebo vyhlašte Česko bezcyklostezkovou zonou, aspoň bude jasné, na čem jsme. A abych předešel vášnivým reakcím: jsem pro stejně nekompromisní postih cyklistů tam, kde pro změnu nemají oni co dělat.

Autor: Martin Rychta | sobota 4.6.2011 21:13 | karma článku: 27,29 | přečteno: 2297x
  • Další články autora

Martin Rychta

Rozdílný přístup k minulosti

1.9.2019 v 13:26 | Karma: 20,83

Martin Rychta

Audience - druhý díl

20.10.2016 v 22:00 | Karma: 13,62

Martin Rychta

Ochuzená show Davida Ratha

5.6.2012 v 12:09 | Karma: 8,12