Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

19. 5. 2011 11:41
Tak jsem pátral po designátu toho pojmu...

Slovo "samoživitelka" označuje ženu, kterou neživí ani manžel, ani otec, ani nežije z dědictví.

Je to označení žen, které se v rámci dřívějšího všeobecného zákoníku občanského (ABGB) vymanily z moci otcovské a nevstoupily pod moc manželovu, nebo z ní unikly rozlukou.

Není to označení žen, které někoho jiného živí (třeba dítě), ale těch žen, které nejsou živeny žádným mužem.

Užívání tohoto archaického termínu je dnes absurdní.

0 0
možnosti
PR

Rusy

19. 5. 2011 18:39
Re: Tak jsem pátral po designátu toho pojmu...

Miluju archaické pojmy:-))

Myslím, že to není na škodu tento termín používat, mohou být i samoživitelé. Pořád lepší než jim říkat singles.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

18. 5. 2011 20:16
Dotaz

Kolik samoživitelek by měl živit takový klasický svobodný muž a kolik ten ženatý?

To se nějak samooplodnily? proč bych měl třeba já, manžel a otec, živit nějakou babu, která neví s kým a jak přišla k dítěti? Proč si myslíte, že mám svým dětem sebrat peníze a dát to nějakému jinému dítěti, když ani já a ani moje děti tu samoživitelku neznají?

Matně tuším, hlavně z doby, kdy děti byli mladší a chtěly na pískoviště, že existovalo dost tak 50-80 procent(!) tzv. "samoživitelek", které pouze zneužívaly systém.

0 0
možnosti
PR

Rusy

18. 5. 2011 22:27
Re: Dotaz

Nikde nepíšu, že by se otázka samoživitelek měla řešit přerozdělování financí. To řešení musí být komplexnější spíše v obecném posilování rodinného života (ať manželstvím či hromádkou za přiměřeně podobných podmínek), ale hlavně musí být v první řadě vymáhána odpovědnost po obou rodičích.

0 0
možnosti
GI

Gwendolyn I.

18. 5. 2011 17:14
Zakaz potratu neresi svobodne matky

Vse je otazka statu, cim vic stat podporuje politiku svobodnych matek, a ne rodin, tim vic se lidi nezeni, cim mene osvety, tim vice potratu...

0 0
možnosti
IX

IfčaX

18. 5. 2011 17:19
Re: Zakaz potratu neresi svobodne matky

Nemyslím, že by stát měl svoji politiku strkat lidem do soukromí. Čemu vůbec říkáte "podpora politiky svobodných matek"?

0 0
možnosti
GI

Gwendolyn I.

18. 5. 2011 17:11
Jake samozivitelky?

Kdyz je vdova, dostane pomoc od statu. Kdyz je svobodna matka, dostane se ji pomoci, bud od otce ditete nebo od statu. Kdyz je rozvedena, to same. A zajimave je, ze nikdo nerika muzi, ktery vychovava sam dite (zena je bud mrtva, utekla s milencem ci neschopna starat se o dite), SAMOZIVITEL

0 0
možnosti
IX

IfčaX

18. 5. 2011 17:18
Re: Jake samozivitelky?

Ale ano, říká. Je to běžně používaný výraz (méně běžně než samoživitelka, ale to jen proto, že mužů, kteří sami vychovávají dítě, je méně než žen).

0 0
možnosti
TP

Kluk ze Zlína

18. 5. 2011 14:00
S článkem souhlasím

R^

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

18. 5. 2011 12:23
..jen na okraj..

..to, že se dítě narodí svobodné matce ještě nemusí nutně znamenat, že je samoživitelka. Jak se díváte na "hromádkáře" versus manžele?

0 0
možnosti
PR

Rusy

18. 5. 2011 15:43
Re: ..jen na okraj..

Složitá otázka s nejednoznačnou odpovědí. Z právního hlediska by zjevně bylo žádoucí, aby se rodina ukotvila v manželském svazku, mělo by to poskytovat větší bezpečí pro oba partnery i děti. Na druhou stranu je manželství vnímáno jako jakási definitiva, která umožní oběma partnerům polevit v úsilí o korektní vztah. To může vést k větším škodám než určitá nejistota a snaha o vztah pečovat, aby byl životaschopný. Takže oba typy soužití mají něco do sebe. Je otázka, zda neumožnit i různopohlavní dvojici registrované partnerství. A stanovit odlišná pravidla pro takové partnerství a klasické manželství. Nemám v tom jasno.

0 0
možnosti
V

Valentina

18. 5. 2011 12:04
Doporučení

Už jsem dost alergická na články chlapů, které prosazují zákaz nebo omezení legálních potratů. Měla bych pro autory jednoduchou radu: Pokud jste proti potratům, nesouložte. Pokud chcete děti a nechcete to řešit adopcí opuštěných děcek z dětských domovů, vyžádejte si od partnerky souhlas s přivedením do jiného stavu. Po zplození požadovaného množství potomků opět nesouložte. Budete pak mít prakticky jistotu, že kvůli Vám a Vašim spermiím se žádný potrat provádět nebude. A jiným kecat do života určitě nechcete.

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 5. 2011 12:33
Re: Doporučení

Noa na články žien, ktoré presadzujú zakaz alebo obmedzenie legalnych potratov alergická nie ste ?

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

18. 5. 2011 10:19
Hezky jste do toho

zapatlal "omezení práva na potrat"... Tuto krajní! možnost bych v žádném případě neomezovala - to nic neřeší! Za pozornost stojí především to kolem toho: důraz na zodpovědnost, prevence, osvěta - sex.výchova, vůbec chování a přístup jeden k druhému všeobecně, až po např. možnost fin.podpory nechtěně těhotné rodinou, která by dítě ihned adoptovala, vůbec urychlení adopcí, atd. atd.

Omezení, raději opakuji: krajní možnosti! - potratu, jen hezky zní pro odpůrce, kteří by rádi takto ovlivnili život jiných, ale jiné možnosti a co bude s "ovlivněnou a zachráněným" dál, je nezajímá. Jejich život žít nebudou, ale zasadili se o "dobrou věc"....

Mám protipotratových keců dost. Raději bych stav, kdy by k nechtěným početím nedocházelo, samozřejmě. Jenže... Lze se pokoušet o omezení nechtěného početí alespoň v některých případech výše zmíněným. Omezení možnosti, či hůře, zákaz potratů je cesta do....

0 0
možnosti
L

lesicatko

18. 5. 2011 10:33
Re: Hezky jste do toho

Generalny súhlas s adopciou pred narodením je možný aj teraz a tú finančnú podporu nechcene tehotným by ste ako vyriešili bez toho, aby neviedla k absurditám , kedy napr od Rómovia budú mať aj desať detí od jednej "nechcene tehotnej "? 

http://miriamapolohova.blog.sme.sk/c/168195/Romska-verzia-vyroby-na-sklad.html

.

 Adopcia je krízová intervencia, snaha zaistiť opustenému dieťaťu rodinu, hĺadá sa rodina pre dieťa nie naopak, zhanať bezdetným detí alebo finančne motivovať tých, čo sa nerozhodnú pre potrat.

0 0
možnosti
PB

Wild Beast

18. 5. 2011 9:58
Za vzrůstající

počet samoživitelek může přebujelý systém státních příspěvků, které umožňují právě takové chovaní. Ostatně ne všechny samoživitelky jsou opravdu "samoživitelky". Spousta párů to dělá jen proto, že být "svobodná s dítětem" přináší další peníze od státu.

0 0
možnosti

3lipy

18. 5. 2011 10:08
Re: Za vzrůstající

Ano. Proč to stát ale nevídí?

0 0
možnosti

3lipy

18. 5. 2011 9:52
Vás by v politice taky utloukli!

Pane Rusý opět díky za článek. Statečný článek...Jdu číst znovu vaše ostatní články...

0 0
možnosti
R

Roman36a

18. 5. 2011 9:59
Re: Vás by v politice taky utloukli!

Marně přemýšlím co je na tom blábolu statečného. Nevidím nejmenší důvod proč by lidé kteří třeba ze zdravotních důvodů nemůžou mít děti, nebo kterým dítě zemřelo, měli mižší hlasovací právo než třeba ti, jejich děti kradou z aut navigace. Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 104
  • Celková karma 22,49
  • Průměrná čtenost 2598x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik