Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozhodl se Kalousek definitivně zničit důchody a zdravotnictví?

Oba klíčové solidární systémy se potýkají s nedostatkem financí. Tento nedostatek využívají pravicoví politici k tlaku na postupnou privatizaci jak důchodů, tak zdravotnictví. Příčinou nedostatku financí je ale vědomé vytváření deficitu solidárních systémů úpravami v odvodové zátěži zaměstnanců, zaměstnavatelů a osob samostatně výdělečně činných včetně tolerance nebo více či méně skryté podpory švarcsystému.

V přiloženém grafu jsem zobrazil rozdělení hrubého zisku (u zaměstnanců superhrubé mzdy, u "švarcek" původní superhrubé mzdy), aby byla odvodová zátěž počítána ze stejného základu, tedy celkové ceny práce konkrétního člověka. Spočten je jak současný stav, tak odvodová zátěž po případném schválení daňové reformy ministra Kalouska. Do výpočtu z pochopitelných důvodů nebylo možné zohlednit minimální odvody u OSVČ a "švarcek", poměry tedy neplatí pro osoby samostatně výdělečně činné, které vykazují minimální hrubý zisk (tj, optimalizují daňový základ směrem k nule nebo skutečně vydělávají velmi málo).

Do přehledu nejsou zahrnuty daňové odvody, nejsou předmětem tohoto zkoumání. 

 

Co z uvedeného grafu vyplývá? Největší díl z vydělaných peněz do solidárních systémů odvádí zaměstnanci (1/3 celkového hrubého zisku). Živnostníci, kteří účtují skutečné náklady a jejichž hrubý zisk je o tyto náklady očistěn, odváděli do reformy 21%, ale díky reformě se jejich odvodová zátěž poměrně výrazně sníží (o celou třetinu). Nejnižší odvod na důchody a zdravotnictví z hrubého zisku odvede zaměstnanec převedený na švarcsystém, tedy práci pro jednoho zaměstnavatele na živnostenský list. Navíc po reformě ministra Kalouska se podíl ještě sníží.

Z grafu je vidět, že pokud zaměstnavatel převede zaměstnance na práci na živnostenský list, bez problémů mu může nabídnout odměnu ve výši jeho dosavadní hrubé mzdy, protože díky možnosti paušálního odpočtu nákladů (až 60% u běžných profesí) a velmi nízkým odvodům do solidárních systémů se čistý příjem zaměstnance nezmenší, zaměstnavatel tedy ušetří 1/4 dosavadních nákladů na cenu práce takového zaměstnance (na úkor plateb do solidárních systémů). Zaměstnanec převedený na "švarcku" tím ještě zdánlivě vydělá, protože větší část jeho reálného příjmu spadá do nezdaněných příjmů jako paušální, byť neexistující náklad. Snáze tak dosáhne i na daňové bonusy.

Kalouskovou reformou se jednak dále snižují příjmy solidárních systému od živnostníků a "švarcek", které Kalousek kompenzuje jednak zvýšením zdravotního pojištění u zaměstnanců (o 2 procentní body) a přesunem části poskytovaných služeb na přímo placené.

Dochází tedy k dalšímu cílenému podvazování příjmů solidárních systémů a vytváření argumentačního střeliva o neufinacovatelnosti solidárních systémů a nutnosti jejich privatizace. TOP09 v čele s ministrem Kalouskem a v souznění se zainteresovanými lidmi z ODS cíleně a dlouhodobě likviduje solidární systém v České republice.

Jestliže již dnes činí výpadek příjmů solidárních systémů ke 40 mld. Kč ročně díky odlišné odvodové zátěži zaměstnanců, živnostníků a "švarcek" - mimochodem přesně tolik těmto systémům chybí k finanční stabilitě - Kalouskova reforma prohloubí tento schodek o dalších odhadem 10 mld. Kč za předpokladu, že nedojde k masivnějšímu převádění zaměstnanců na "švarcky". Pokud by tento proces ve větším měřítku nastal (a úpravy daní k tomu silně motivují), znamenalo by to tak dramatický výpadek v příjmech důchodového systému a zdravotnictví, že by se oba systémy mohly velmi rychle finančně zhroutit.

Autor: Pavel Rusý | pondělí 20.6.2011 8:05 | karma článku: 44,31 | přečteno: 11415x
  • Další články autora

Pavel Rusý

Chystá se další útok na rodiny s dětmi?

V poslední době se stále častěji objevují snahy posilovat tzv. odpovědnost dětí za životní úroveň rodičů v nouzi. Naposledy v souvislosti se snahou ministra Drábka o omezení příspěvku na bydlení až od věku 75 let.

30.8.2011 v 8:32 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Velká daňová habaďůra ministra Kalouska

V médiích se prezentuje poměrně hodně informací, jak si ministr (a teď už i vláda) představují daňovou reformu. Popis a dopad jednotlivých opatření jsou ale popisovány velmi zkresleně. Jaká je tedy podstata navržených úprav?

29.8.2011 v 20:20 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2299x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Antikoncepce školného

Znovu se rozvířila debata na téma školné. Opět jedná o protipopulační krok současné vlády, další finanční zátěž pro rodiny s dětmi, která prohlubuje znevýhodnění rodin proti bezdětným. Navíc připravované řešení je natolik chybné, že i kdybychom přijali za své správnost zavedení školného, samotný navrhovaný princip je zcela zvrácený.

16.8.2011 v 8:17 | Karma: 23,02 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Stát podporuje bezdětné na úkor rodin s dětmi

Projevy politiků a odstavce volebních programů plní taková spojení jako podpora rodin, pomáhání rodinám, slevy na děti, kompenzace rodinám, rodičovský příspěvek a další slovní spojení, která navozují pocit, že většina státního rozpočtu padne na podporu rodin s dětmi. Jak je to ale opravdu?

2.8.2011 v 18:55 | Karma: 30,58 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Politika

Pavel Rusý

Kdo sežral ten salám??!!

Ministr Kalousek napadl Věci veřejné, že salámovou metodou odkrajují z veřejných peněz jako ze salámu a pak se diví, že peníze došly. Babák zase tvrdí, že to byl Kalousek, kdo salám schoval. Jak to tedy je s tím salámem?

27.7.2011 v 9:02 | Karma: 26,50 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 23,41
  • Průměrná čtenost 2623x
matematik, statistik, sociolog
Není mi lhostejné, co se děje v naší zemi a ve světě, proto volím různé cesty, jak alespoň něco vylepšit.

Seznam rubrik