Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

Abychom potlačili jejich křesťanský původ a nezasáhli do citů jiných náboženských komunit, zejména evropských muslimů. Zdá se, že to má dobrý úmysl, jaksi obrousit hrany a přispět k pokojnému soužití kultur, které se na našem kontinentu mísí. Ale často se klademe otázku, zda to není trochu ponižující.

Proč se tak rychle vzdáváme naší vlastní kultury a tradic? Máme být hrdí na to, kdo jsme, na naše kořeny a naši historii. Ale místo toho se pokoušíme zaujmout příjemný postoj a zajistit, aby se každý cítil pohodlně, i když to znamená, že ztrácíme kus své identity. A to nejhorší na tom je, že tím posilujeme kultury ostatních. Je to jako když se vaše kočka usměje a přivítá sousedova psa, který jde spustit po zahradě.

Ale víte co? Jsem toho už unavený! Nemusíme se schovávat za přezdívky, abychom se vyhnuli urážkám. Můžeme se přece spolehnout na toleranci a pochopení. Ať už jsou svátky označovány jakkoliv, měli bychom si přesto užít tu krásu, kterou nám jaro přináší.

Jaro je časem obnovy a nových začátků. Ať už oslavujete Velikonoce, Jarní svátky nebo prostě jen jaro, nezapomeňte si užít každou chvíli tohoto úžasného období. Vyrazte ven a pozorujte kvetoucí stromy, poslouchejte zpěv ptáků a užívejte si teplé sluneční paprsky na své kůži. To je přece to, na co se těšíme po celou tu dlouhou zimu, že ano? Takže neváhejte a užijte si jaro plnými doušky, bez ohledu na to, jak se to jmenuje!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rudolf Pekař | pátek 29.3.2024 10:56 | karma článku: 6,03 | přečteno: 120x