Proč Jiří Dienstbier potřebuje státní službu?

Informaci o tomto plánu přináší portál České televize. (zde). Ten odkazuje na vládní veřejný web (zde), který dále rozvádí „Principy státní služby“. (zde). Je to děsivé.

Již 2.dubna letošního roku jsem napsal:

Pojem "státní správa" je pojem totalitní, komunistický a v demokracii zcela nepřijatelný. Prosím rozlišovat mezi pojmy jako je "státní úřad, státní fond" či "státní orgán", protože ty samozřejmě v demokraciích existují, ale "státní správa" nikoliv. Samotná státní moc, jejímž zdrojem je lid, je pak vykonávaná prostřednictvím moci zákonodárné, výkonné a soudní. Definice z Ústavy je zřejmá. A protože v demokracii existuje pouze správa veřejná a soukromá, a věděl to už římský Ulpianus, proto Listina základních práv a svobod (LZPS) v článku 36 hovoří, že občan, který byl zkrácen na svých právech orgány VEŘEJNÉ správy, se může obrátit na soud. Veřejné, nikoliv státní. Proti státní správě nebyla v totalitě prakticky žádná žaloba přípustná.

Státní služba = státní správa. Občan bude opět na posledním místě.

Ius publicum id est quod ad statum rei romanae spectat, ius privatum ad utilitatem singulorum pertinet,“ už v druhém století definoval výše zmíněný Domitius Ulpianus, významný římský právník a nikdo v žádné demokracii tento výrok nezpochybňuje. (Překlad: Veřejné právo je to, které se týká všech (Římanů), soukromé právo se vztahuje ku prospěchu jednotlivců)

Co je na pojmu „ veřejná správa“ dnešním politikům tak nejasného? To, že režim nesvobody vždy a zásadně hovořil o státní správě a státní službě, bylo důsledkem zestátnění všeho, dokonce i prezentovaných názorů a projevů. Kdo hovořil jinak, než režim dovolil, byl trestán. Výkon státní služby pak poskytoval výsady, privilegia a nedotknutelnost.

Po tomto návratu Jiří Dienstbier volá? Na takový program žádá dotace z Evropské unie? Pro úředníky, kteří už dnes pracují cca z 50% velmi špatně nebo korupčně a z 20% mizerně? Pro těch 30% neprivilegovaných, co odpracuje cca 80% veškeré státem vyžadované práce, se dotace asi nežádají. Tito lidé zjevně nejsou cílem politiků. Kdyby tomu bylo jinak, museli by ti korupční být dávno odejiti. A to nejsou.

Privilegovaní a vybraní úředníci budou mít podle vládního plánu „vystaráno nadosmrti“. Známe to z normalizace dobře. Už chybí jen zřídit pro tyto plánované privilegované úředníky jejich speciální znovuobnovené státní obchody.

Zákon ve prospěch státních úředníků (nikoliv ve prospěch zlepšení funkčnosti státu) se navrhuje v době, kdy se o korupci hodně mluví, sem tam nějaké to obvinění už i padlo, ale skutečně odsouzené korupčníky spočítáme za 25 let pomalu na prstech jedné ruky. A komplice z řad úřednictva vidíme před soudem jen zřídka. Ale bez nich by rozsah korupce nemohl mít ten úděsný celostátní rozměr.

Že nám EU nepošle ty dotace? Inu pokud mají být pro  Dientsbierovu „státní službu“, tak hlasujme všemi deseti, ať si je Brusel nechá. Účelovému výkladu o „bruselských normalizátorech“ ale příliš nevěřme. Už mnohokrát se ukázalo, že se na Brusel vymlouvali mnozí, jejichž úmysly byly zcela nekalé.

Pokud zákon o tzv. „nezávislosti“ státních úředníků stále není v účinnosti, je to jen dobře. Hlavním důvodem je stav české společnosti. Samotný zákon totiž nic nevyřeší, jen zakonzervuje současný stav. Při pojetí, které mu (zdá se) vtisknul ministr Jiří Dienstbier, jde z návrhu takového zákona jen strach. Další norma, která opět podpoří již existující českou fasádní demokracii. Všem neprivilegovaným bude hůř.

Autor: Rudolf Mládek | čtvrtek 12.6.2014 6:29 | karma článku: 35,50 | přečteno: 4143x
  • Další články autora