Zjizvená tvář náměstí v Příboře.

V roce 2015 byl Příbor vyhlášen Historickým městem roku. Komu se jen tak podaří uspět v takové prestižní soutěži? A co je to vlastně Historické město roku?

Historické město roku je soutěž o cenu udílenou za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón, pořádanou Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Fakt se to čte krásně.

Historie Příbora sahá až do 12. století. Je nejstarším městem v okresu Nový Jičín. První písemná zmínka o obci pochází z 12. prosince 1251 v listině markraběte moravského Přemysla, budoucího českého krále Přemysla Otakara II. Město založil Frank z Hückeswagenu. Příbor byl od prvopočátku významným správním, hospodářským a kulturním centrem celého okolí.

Takže historii a Historické město roku máme za sebou, a teď k věci.

Na náměstí Sigmunda Freuda (jediné náměstí v Příboře) jsou památkově chráněné domy. Všechny. I ty, které jsou ve stavu smrti. On je to vlastně dům jeden. A tento dům se nechtěně (nebo chtěně?) stal i turistickou atrakcí. Těch turistů Příbor sice zas tak moc nenavštíví, ale ti co přijdou, si krom krásných secesních budov všímají hlavně polorozpadlého domu na východní straně náměstí. Fotí si jej jak největší celebritu. Že by záměr?

Polorozpadlý dům na náměstí Sigmunda Freuda.

Před týdnem se konal v Příboře Velikonoční trh. Ochránci zákona na vše dohlíželi ostřížím zrakem, aby se nestala někomu nějaká ujma na zdraví nebo majetku. Z výše jmenovaného domu viditelně opadává omítka, dokonce z něj už padají i celé cihly. Tak jsem pány policisty upozornil na skutečnost, že by nějaká ta padající cihla mohla někoho vážně zranit. Podloubí domu je normálně průchozí. Pánové si mě vyslechli, řekli, že vše nahlásí na Stavební odbor, a ten s tím určitě něco udělá.

Odpadlá omítka přímo nad podloubím, kde normálně chodí lidi.

Ale asi to šli nahlásit na Stavební odbor do Aše, protože uběhlo 10 dní a nic se neděje. Přece jen z Příbora do Aše to je štreka.

Lidé pod domem chodí nadále.

Jmenovaný dům je sice v soukromém vlastnictví, ale Stavební odbor a hlavně Komise pro regeneraci městské památkové rezervace má takové zákonné páky, aby s tím mohla něco udělat. Ale ona nedělá, jen na ten dům čumí z okna úřadu a evidentně jim je to šum a fuk.

Odpadlé cihly ze střechy.

Ale až z domu odpadne nějaká větší část a někoho přizabije, nebo nedej bože se zřítí celý dům, to pak bude humbuku. Přijedou všechny české, slovenské a polské televizní štáby se svým vercajkem, přilezou novináři ze všech novin od Blesku po Rudé právo (sorry Právo) a budou natáčet a dávat nepříjemné otázky. Budou do všeho šťourat, i do toho, po čem jim nic není a Komise pro regeneraci městské památkové rezervace se raději zabarikáduje na radnici, protože se bude obávat lynče.

Bude vytvořena vyšetřovací komise, vše bude řešit Policie ČR (ta, co šla do Aše určitě ne, to by skončilo jak s mostem ve Studénce) a Příbor bude opět Městem roku. Tentokrát ale ne historickým.

Při kulturních akcích návštěvníci  normálně sedí pod domem, jako kdyby se nic nedělo.
...a taková to byla sláva, když hráli na náměstí No Name...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | pondělí 2.4.2018 19:43 | karma článku: 18,54 | přečteno: 686x