Zákaz prodeje tvrdého alkoholu. O.k. Ale co výroba?

Prohibici, nebo-li zákaz prodeje tvrdého alkoholu tato vláda nějak nedomyslela. Pominu-li různé „přehmaty“ stávajících zákonodárců, tak tento je určitě největší.  

O tom, že denně přichází stát o miliony na spotřební dani a DPH se již popsalo stohy papírů. Z toho asi ing. Kalousek moc radost nemá. Ale pomyslel někdo vůbec na výrobce alkoholu? Na ty malé palírny, kterým právě nyní začíná ta pravá sezóna? Jezdím denně po Valachách a vidím ty pilné včeličky, jak u silnic, v sadech a na zahrádkách sbírají jablka, švestky, hrušky a další ovoce a pěchují je do pytlů, aby je doma očistili a naplnili jimi sudy, kde je dále kvasí. Na Valašsku není Valacha, který by neměl doma aspoň litr domácí slivovice, hruškovice, kalvadosu. Dokonce i důchodkyně, která sotva chodí, vás ovinčuje při návštěvě slivovici. A tyto dámy mají tento mok jako lektvar a ne jako zabiják.

A právě v těchto dnech už první nedočkavci vozí své kvasy do pálenic, kde se oddávají „valašské tradici“ – pálení.

Jenže včera vydala naše „moudrá“ vláda zákaz prodeje alkoholu s obsahem větším než 20%. Už vidím nějakého Valacha jak si pálí slivovici na 20%. To by raději ten mok vylil do kanálu. Ta kvalitní slivovice má 52-55%, tudíž je její prodej zakázán. Ale co výroba? Ta je taky zakázána? Umí na to někdo odpovědět?

Co teď mají domácí pěstitelé ovoce se svými výpěstky dělat? To se budou v každé domácnosti vařit džemy a marmelády a se švestek povidla? Kdyby jste řekli nějakému Valachovi, že všechny švestky, co má na zahradě, má dát na povidla, tak vás honí po gruntě s nějakým pantokem v ruce křičíc za vámi: „Já ti dám zákaz. Ještě jednou vkročíš na můj pozemek, tak ti zpřelámu všechny hnáty!“ A toto by platilo bez vyjímek na policii, ČOIku, celníky nebo ministra.

Takže naše „moudrá“ vládo. Umíš mi odpovědět?

Autor: Jiří Ručka | sobota 15.9.2012 8:44 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1500x