Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Winter Masters Of Rock 2012 – zimní stadion Luďka Čajky, Zlín.

V sobotu 24.listopadu 2012 se konala ve Zlíně na zimním stadionu Luďka Čajky již po osmé zimní obdoba tradičního festivalu Masters of Rock.

Pořádající agentura Pragokoncert již po druhé sáhla ke změně místa konání (předešlé ročníky se konaly v menší Novestě, či jak se dnes ta hala vlastně jmenuje), podruhé se program skládal jen ze zahraničních kapel a podruhé za sebou se ve Zlíně představili Američané Morbid Angel.

Můj ranní odjezd na tuto akci byl ohrožen. Den předem jsem rozvážel zásilky v netopicím autě a v sobotu, když jsem se probudil, tak jsem myslel, že umírám. Naládoval jsem tedy do sebe 2 paraleny, do nosu nastříkal nějaký „nemrznoucí“ sajrajt a vyrazil směr Zlín. Bohužel medikamenty nezabíraly tak, jak to propagují televizní reklamy, kde se nemocná osoba jako zázrakem vyléčí během jedné hodiny.

Já jsem se tedy rozhodl, že se budu léčit přímo ve stánku s Jelínkovými medikamenty. Ve vzduchu sice ještě stále visí obavy z metylalkoholové otravy, ale co už. Buď se vyléčím, nebo chcípnu. Nechcípl jsem. Ale na stadionu jsem vypotřeboval skoro 3 pakly papírových kapesníčků. Jen doufám, že jsem nenakazil svým kýcháním a kašláním půl stadionu.

Festivalový rozjezd zařídili dodatečné do festivalového programu přiřazeni italští symfoničtí black metalisti Dark End. Být na stadionu více fanoušků a pokud by kapela hrála v jiném časovém pásmu, tak by měli určitě velmi slušný ohlas. Na to, že band existuje teprve 7 let, a na svém kontě má 3 alba, to nebylo vůbec špatné. Milé překvapení hned ze startu.

Další účinkující soubor dorazil až ze slunné Kalifornie. Skupina Fueled By Fire existuje již 10 let a ve Zlíně předvedli tito thrasheři, jak se má hrát poctivý Thrash metal. Žádné okázalé sóla a zbytečné kecy alá Joey DeMaio, přímočarý a řízný thrash se vším všudy.

Jako třetí kapela se na ledové ploše (pokryté deskami) představili z Finska dorazivší metloši Battle Beast. Tento soubor existuje jen 4 roky a na svém kontě má jednu desku Steel z roku 2011. Během letošního roku Battle Beast vyměnili zpěvačku a nová pěvice Noora Louhimo měla dokázat zlínskému publiku, že má na to zpívat metal. Popravdě, moc ji to nešlo, sec se snažila o sto šest. Ale možná to bylo i tím, že celá kapela zněla jako prorezivělá parní lokomotiva. Byl to takový hevík z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. A zpěvačka Noora svými překypujícími faldami taky vypadala jak zápasnice sumo.

Nyní nastal čas pro pořádně drsný metal. Ten předvedli zmalovaní „blekáči“ z Mekky Black Metalu, z norského Bergenu, skupina God Seed. Pro většinu návštěvníků byl tento soubor velkou neznámou, ale jakmile zazněly první dunivé tóny kytar, hned byli všichni doma. Vždyť God Seed má ve svém středu takové esa, jakými jsou King Ov Hell a Gaahl, jenž svého času chrlili satanistické „moudra“ u legendárních Gorgoroth.

A aby toho nebylo málo, tak jako další se ve zlínském hokejovém svatostánku předvedli řečtí gothičtí black metalisti Rotting Christ. Tato skupina existuje už 25 let a na svém kontě má již 10 dlouhohrajících alb. Jejích setlist byl takovým průřezem celou jejích kariérou. Zazněly např. songy Noctis Era nebo Eon Aenaos z posledního alba Aealo, ale i The Sign Of Evil Existence z prvotiny Thy Mighty Contract (1993).

Ocel je třeba kout, dokud je ještě žhavá. A tohoto hesla se držela pořadatelská agentura Pragokoncert. Proto na fanoušky vychrlila další death metalovou bombu v podání greenvillských Nile. A tito Amíci se s tím vůbec nesrali. I když ve zdvojených sólech jim to občas zaskřípalo, přece jen měli půdu pevně pod nohami. Letos vydali Nile album At The Gate Of Sethu, z kterého se ale ve Zlíně prezentovali jen skladbou Supreme Humanism of Megalomania. Stejně jako Rotting Christ, předvedli Nile průřez svou bezmála dvacetiletou kariérou.

Pachatel se vrací na místo činu. A přesně tohoto hesla se drželi další Američani ze slunné Floridy, skupina Morbid Angel, která svou neopakovatelnou death metalovou smršť předvedla již na loňském ročníku WMOR. David Vincent, jako správný tvrďák a frontman, chrlil na fanoušky „boží hněvy“ a satanské zaklínadla, čímž je uhranul k naprosto soustředěnému poslechu. Jejích koncertní program byl stavěn hlavně na albech Covenant (1993) a na debutu Altars of Madness (1989), z kterých zahráli celkem 6 skladeb.

Většina návštěvníků letošního ročníků WMOR si přijela poslechnout britské symfonické gotiky Cradle of Filth v čele s „ječákem“ Dani Filthem. A nebylo se čemu divit. Vždyť za bicími seděl jediný český zástupce, který se ve Zlíně prezentoval. Martin Škaroupka, jenž u „Crídlů“ drží rytmiku již 6 let, hned v úvodu dokázal, proč si právě jej skupina vybrala do rytmické sekce. Jeho nástup byl úchvatný. Dvojité kopáky v kulometném tempu, spojené se smrticími přechody dávaly tušit, že sobotní večer bude patří právě jemu. Jenže Marthusovi nebylo přáno, aby se dosyta vyřádil. Během první skladby odpadla klávesistka a doprovodná zpěvačka Caroline Campbell a skupina Cradle of Filth bez ni nemohla hrát. Soubor tak odehrál celkem 4 skladby a ukončil svou show. Na podiu ještě vyšel rozehřáty Marthus, aby všem zklamaným sdělil, co se stalo, a že skupina se za vzniklou situaci moc omlouvá. Později se na internetových stránkách vyjádřil kytarista Paul Allender, který napsal, že Caroline měla údajně otravu z jídla. Co dodat. Byla to velká škoda.

Naštěstí vše zachránila thrashmetalová legenda Kreator. Tento soubor kolem frontmana a kytaristy Mille Petrozzy již taky nějaký ten pátek brouzdá po světových kolbištích. A s klidem lze říct, že patří k absolutní evropské thrashmetalové špičce, což plně dokázal i ve Zlíně. Letos vydali Kreator velice ceněné album Phantom Antichrist. A právě z tohoto alba odehráli Kreator nejvíce skladeb. Dalo by se říct, že na tomto albu stálo celé jejích vystoupení. Úvod sice obstaral Johnny Cash s depešáckým coverem Personal Jesus, ale dále už následovaly skladby Mars Mantra, Phantom Antichrist a From Flood Into Fire, vše z letošní novinky. Zde bych si dovolil jednu poznámku. Kreator jsou noční můrou všech fotografů! Kdo je fotil, ví, o čem mluvím.

Kreator byli jednoznačně vrchol letošního ročníku Winter Masters of Rock! 

Závěr sobotního večera obstarali finští power metalisti Sonata Arctica. Tato skupina vyzněla po black/death/thrash metalové smršti jako nějaká serenáda od Antonína Dvořáka, a mnoho fanoušků to dalo znát svým odchodem. Ale mnoho fanoušků přijelo do Zlína právě kvůli těmto Finům. Pro ně bylo zase utrpením vydržet celý den až do pozdních nočních hodin. A ti co vydrželi, určitě nelitovali. Sonata Arctica se jim odvděčila svým osmdesáti minutovým koncertním programem, ve kterém zazněly všechny hity skupiny.

Co dodat závěrem? Letos „Pragáč“ hodně přitvrdil. Jak napsal jeden fanoušek na facebooku: „Letos to byla zimní obdoba festivalu Brutal Assault“.

Zimní obdoba hodně povedená. Uvidíme (a uslyšíme) příští rok s čím se WMOR předvede.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 2.12.2012 14:56 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17512x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.