Ukradená písnička XXVIII. – Milióóóny přání.

Vánoce se blíží a internetový obchod Mall vsadil letos ve své reklamní kampani na chytlavý hudební motiv, kterým zahltil internet, televizní stanice skupiny Prima a regionální rozhlasové stanice plus Europu 2 a Frekvenci 1.

Jelikož společnost Mall Group není žádný troškař, tak si reklamní písničku objednala u věhlasného hudebního dánského skladatele a producenta Kaspera Holm Larsena. Česko-slovenský text pak napsal Vlado Krausz.

Písničku nazpívali Michal Malatný (Novotný) za podpory celé skupiny Chinaski a Katarína Knechtová. Skladba je zpívána v česko-slovenštině. A to proto, aby mohla reklama běžet v obou samostatných státech současně, a aby měla pozitivní dopad na větší okruh potencionálních zákazníků.

I když, jak sám Malatný říká, byl vánoční song vždy jeho snem, refrén skladby Milióóóny přání jako by „vypadl“ ze skladby Je nám fajn, kterou v roce 1990 vydal na svém albu Memento Petr Novák.

Petr Novák byl československá hudební megastar v druhé polovině šedesátých let minulého století. V sedmdesátých létech už jeho kariéra stagnovala a v osmdesátkách a devadesátkách už o něj nebyl skoro zájem. Přesto vydal v roce 1990 velice silné a nadčasové album Memento, které většina jeho fanoušků dodnes ani nezaznamenala.

Jako pátá skladba je na této desce písnička Je nám fajn. Hudbu napsali společně Petr Novák a kytarista Stanislav Staněk. Text k této skladbě, jako už ke všem skladbám na desce Memento, napsal Michal Žantovský.

Zde si ale myslím, dokonce jsem o tom skálopevně přesvědčen, že spojitost obou skladeb je čistě náhodná. Silně pochybuji o tom, že by někdy Kasper Larsen poslouchal desku Memento, když už ji nezná 99% obyvatel České republiky.

A taky pochybuji, že by se Stanislav Staněk, jako spoluautor skladby, někdy soudil s autorem skladby Milióóóny přání, i když možné je vše. A jelikož je reklamy na vánoční Mall všude plno, tak by vyjádření soudu mohlo být hodně zajímavé. Zvláště po stránce finanční.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | neděle 2.12.2018 10:22 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1045x