Ukradená písnička XVI. – Welcome Home (Sanitarium).

Ještě než byla oficiálně založena skupina Metallica, scházeli se Lars Ulrich a James Hetfield doma u Ulrichů, aby zde „nasávali“ svěží evropský Heavy Metal a nechali se jim hodně inspirovat.

Celé dny si přehrávali Larsovou úžasnou sbírku vinylů, jenž čítala několik stovek kousků. Hetfield k Ulrichům chodil s kazeťákem, aby si na své kazety, kde měl původně REO Speedwagon, přehrával kapely jako Angel Witch, Diamond Head nebo Motörhead. Tyto kapely znal každý, ale mezi těmito standardy metalu se objevily i méně známe kapely NWOBHM, které vydaly třeba jen jedno, dvě EP, ale k Nové vlně britského Heavy Metalu se bezpochyby řadí. Mezi takové kapely patřila i jihoanglická banda Bleak House. Ta ovlivnila krom ranné Metallicy i velikány NWOBHM skupinu Iron Maiden.

V polovině osmdesátých let vydala Metallica kultovní desku Master of Puppets. „Puppets“ se stalo jedním z nejdůležitějších a nejvlivnějších metalových alb vůbec. Dokonce jej v roce 2016 zařadila do Národního registru nahrávek americká Kongresová knihovna pro svůj kulturní, historicky a estetický význam jako první heavymetalové album v historii.

Deska Master of Puppets vyšla 3. března 1986 u Elektra Records a jen ve Státech se ji prodalo na 5 milionů kopií. Jako čtvrtá skladba se zde nachází šest a půl minutová kompozice Welcome Home (Sanitarium). Autory této skladby jsou Lars Ulrich, James Hetfield a Kirk Hammet. Jenže hlavní kytarový motiv je až moc podobný úvodnímu vybrnkávání skladby Rainbow Warrior britských Bleak House. „Ranné“ poslouchání metalu zanechalo u Ulricha a Hetfielda asi pořádný zářez.

Skladba Rainbow Warrior bandu Bleak House vyšla v roce 1980 na 7“ EP Rainbow Warrior u Buzzard Records. Prodejnost nebyla nějak oslnivá. Dnes se ale jedná o obrovskou raritu, při níž si musí kupující sáhnout hodně hluboko do kapsy (dneska prodává jeden kus jeden švýcarský fanoušek za 65 euro + pošta). Autory skladby jsou všichni tehdejší členové skupiny Bleak House.

K autorsko-právnímu sporu zatím nedošlo, ale co není, může být.

Autor: Jiří Ručka | neděle 11.3.2018 9:35 | karma článku: 11,73 | přečteno: 465x