Ukradená písnička XIX. – Da Ya Think I'm Sexy?

Kdo byl v druhé polovině sedmdesátých let minulého století pravidelným návštěvníkem diskoték, tak si určitě pamatuje na obrovský hit Roda Stewarta Da Ya Think I'm Sexy?, který tehdy „boural“ snad všechny světové hitparády.

Skladba Da Ya Think I'm Sexy? vyšla na několikrát platinovém albu Roda Stewarta Blondes Have More Fun 17. listopadu 1978 u Riva Records v U.K. a u Warner Bros v USA. Desky Blondes Have More Fun se celosvětově prodalo více než 14 milionů kopií.

Samotná skladba Da Ya Think I'm Sexy? vyšla na 7“ vinylu o týden dříve, aby patřičně „nažhavila“ fanoušky. B strana singlu pro Anglii obsahovala skladbu Dirty Weekend. Na americké verzi singlu je song Scarred and Scared. Celosvětově se jenom singlu prodalo více než 3 miliony kopií.  Autory skladby Da Ya Think I'm Sexy? byli v roce 1978 uvedeni Rod Stewart a Carmine Appice (v létech 1977 – 81 byl Appice zároveň bubeník v jeho doprovodné skupině).

Ale, je tady jedno veliké ALE. Song Da Ya Think I'm Sexy? není tak úplně dílem dvojce Stewart – Appice. Po několika létech od vydání skladby zažaloval brazilský zpěvák a hudební skladatel Jorge Ben Jor Roda Stewarta z vykradení jeho skladby Taj Mahal .

Skladba Taj Mahal vyšla na albu Jorge Bena Ben v roce 1972 u labelu Philips. Mimo Brazílii vyšla deska jen v Anglii ve stejném roce. Na 7“ vinylu vyšla písnička taktéž v roce 1972 společně se skladbou Domingo 23 na straně B. Autorem skladby Taj Mahal je uveden Jorge Ben.

Rod Stewart přiznal ve své biografii Rod: The Autobiography, která vyšla v roce 2012, že skladbu slyšel hrát na karnevalu v Riu, když jej v roce 1978 navštívil. Taky přiznal, že vědomě do skladby zakomponoval syntetizátorovou vyhrávku ze skladby (If You Want My Love) Put Something Down On It od Bobbyho Womacka.

Song (If You Want My Love) Put Something Down On It vyšel na desce Bobbyho Womacka I Don't Know What the World Is Coming To 28. března 1975 u United Artists Records. Autory skladby jsou uvedeni Bobby Womack a Cecil Womack.

Soudní pře mezi Stewartem a Jorge Benem skončila smírně. Stewart přiznal Benovo spoluautorství. Zároveň připsal jako spoluautora Duana Hitchingse.

Skladba Da Ya Think I'm Sexy? se dočkala i několika remixů. V roce 1997 nahrála za spoluúčasti Roda Stewarta song britská techno-house kapela N-Trance.

V roce 2017 udělali remix američtí dance-rockoví  DNCE.

 

Autor: Jiří Ručka | sobota 24.3.2018 20:11 | karma článku: 12,32 | přečteno: 529x