Ukradená písnička VI. – Whole Lotta Love.

Asi nejslavnější píseň Led Zeppelin, která vyšla i na singlu, je volně pulzující rocková pecka Whole Lotta Love. A jak řekl Jimmy Page: „Cílem skladby bylo vytvořit syntézii a vytváření obrazů pomocí hudby“. 

Jenže zapomněl dodat, že si skladbu „vypůjčil“, a kdyby nebyl přistižen při činu, tak by ji asi nikdy „nevrátil“.

Skladba Whole Lotta Love vyšla na druhém albu skupiny Led ZeppelinLed Zeppelin II. 22. října 1969 u společnosti Atlantic. Čtrnáct dní na to se objevila i na singlu společně se skladbou Living Loving Maid (She's Just a Woman). Samotné album se stalo jen ve Státech 12 x platinové a na Ostrovech 4 x. Celosvětově se ho prodalo víc než 16 milionů kopií. Skladba Whole Lotta Love dosáhla na absolutní vrchol jak v Německu, tak v Austrálii. Jenom ve Státech se samotného singlu prodalo víc než milion kopií. Autory skladby byli při vydáni v roce 1969 zapsáni pánové Page, Jones, Bonham a Plant. A to platilo až do roku 2000, kdy byl poprvé uveden jako spoluautor Willie Dixon.

Led Zeppelin totiž nejenže okopírovali základ z Dixonovy skladby You Need Love, jak ji hraje Muddy Waters (což vešlo ve známost roku 1987, kdy Dixonovi dědici ex post podali k soudu stížnost pro plagiátorství), ale i to jejích údajně „nové“ aranžmá je částečně odkoukané od Small Faces.

Skladba You Need Love v podání Muddyho Waterse vyšla na 7“ vinylu v roce 1962 u Chess Records. Na B straně byl song Little Brown Bird. Autorem You Need Love je uveden Willie Dixon.

Skupina Small Faces vydala skladbu You Need Loving na debutním albu Small Faces u Deccy v roce 1966. Autorství bylo připsáno zpěvákovi Stevu Marriottovi a basistovi Ronniemu Laneovi. Bývalý klávesista skupiny až po létech přiznal, že refrén ukradli Dixonovi.

Když se ty krádeže všechny spojily v jednu, tak z toho vznikla pecka Whole Lotta Love. Základ skladby byl od Muddyho Waterse, zpěv byl zase od Small Faces. Nelze si totiž nevšimnout stejného frázování, dokonce i zakončení je stejné.

Jimmy Page skladbu poprvé slyšel již jako člen skupiny Yardbirds na koncertě Small Faces, když jeli společné turné. Už tehdy ji chtěl hrát, ale v Yardbirds neměli pro tento song pochopení. Plant pak chodil na samostatné koncerty Small Faces kdykoli, když vystupovali v Kidderminsteru nebo Stourbridge a nechával se volně inspirovat.

 

Autor: Jiří Ručka | sobota 17.2.2018 18:13 | karma článku: 15,17 | přečteno: 950x