Ukradená písnička V. – Come As You Are.

Aby to nevypadalo, že jen na evropském kontinentě se vesele vykrádají písničky, tak za mořem se pro změnu jedna z nejslavnějších grungeových kapel Nirvana nechala až přespříliš inspirovat post-punkovými Killing Joke.

Když vydávala skupina Nirvana v roce 1991 své druhé album Nevermind, nepředpokládala ani ve snu, že se ho prodá celosvětově přes 30 milionů kopií. Největším hitem z této desky se stala skladba Smells Like Teen Spirit.

Dále Nirvana přemýšlela, kterou skladbu by měla vydat singlově jako druhou. Volilo se mezi songy Come As You AreIn Bloom. Manažéři Nirvany nakonec rozhodli, že druhou skladbou, která vyjde na singlu, bude Come As You Are, a to navzdory Cobainově poznámce, že kytarový riff je až přespříliš podobný kytarovému partu skladby Eighties od Killing Joke.

Skladba Come As You Are byla nahrána ve studiu Van Nyus v Kalifornii v květnu 1991. Jako autor skladby je zapsán Kurt Cobain, kytarista a zpěvák skupiny. Na pultech se deska Nevermind objevila 24. září 1991.

Song Eighties vyšel na albu Night Time v únoru 1985. Autoři skladby jsou zapsáni pánové Coleman, Raven, Walker a Ferguson.

Když Killing Joke slyšeli singl Come As You Are od Nirvany, byli hodně naštvaní, protože poznali svou skladbu Eighties. Kytarista Killing Joke Geordie Walker se pak nechal slyšet, že jejích vydavatel napsal stížnost vydavateli Nirvany, ale ten jen suše odvětil, že Killing Joke nezná. Na žalobu nakonec nedošlo z osobních a finančních důvodů. Vést takový spor totiž stojí nemalou částku a výsledek není nikdy jistý. Další vývoj sporu nakonec přerušila předčasná smrt Kurta Cobaina.

Jenže věc je komplikovanější než by se mohlo zdát. V dalších létech se o autorství songu Come As You Are přihlásila britská punková legenda The Damned. Podle nich je song Come As You Are hodně inspirován jejích písničkou Life Goes On, která vyšla na albu Strawberries v říjnu 1982. Autory skladby jsou pánové Sensible, Vanian a Scabies. Ale tady nedošlo ani k náznaku, že by celá záležitost měla jít k soudu. Bylo by hodně zajímavé sledovat, jak by celá věc dopadla, kdyby dopadla.

Autor: Jiří Ručka | čtvrtek 15.2.2018 20:52 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1108x