Ukradená písnička IX. – Warning.

Nyní se opět vrátím na americký kontinent a představím zde idol pubertální a postpubertální mládeže, kalifornskou pop punkovou smečku Green Day.

Ta vydala v roce 2000 velice úspěšné album Warning, kde se objevila i stejnojmenná skladba Warning. Bohužel, tento song ale není původním počinem skupiny Green Day, jak se ve „světle reflektorů“ tváří.

Skladba Warning spatřila světlo světa 3. října 2000 jako otvírák desky Warning. Na singlu pak vyšla 11. prosince téhož roku. Jenom ve Státech se alba Warning prodalo více než 1,2 milionů kopií. Skladba Warning pak doskákala až na 3. místo amerického singlového žebříčku. Autory skladby jsou zapsáni pánové Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt a Tré Cool. Na B stranu singlu byla zařazena skladba Suffocate.

Song Warning jako by z oka vypadl skladbě Picture Book, kterou v roce 1968 vypustili do světa britští pop rockoví The Kinks. Písnička Picture Book vyšla na albu The Kinks Are the Village Green Preservation Society 22. listopadu 1968. Autorem skladby je Ray Davies (kytarista a zpěvák The Kinks). Deska se bůhvíjak neprodávala. Picture Book pak vyšla na singlu na B straně 8. ledna 1969. Na A straně byla hranější skladba Starstruck, kterou si oblíbili hlavně v Holandsku, kde byla devátá na tamním singlovém žebříčku.

I když podobnost obou songů je zřejmá, k soudní dohře o finanční náhradu nikdy nedošlo.

Autor: Jiří Ručka | sobota 24.2.2018 11:14 | karma článku: 10,92 | přečteno: 296x