Ukradená písnička I. – Stairway To Heaven.

Před pěti léty jsem uveřejnil na mém blogu článek o skupině Mandrage, která ve svém hitu Šrouby a matice ukradla část skladby skupiny Krausberry – Šikša a Gádžo. Reakce na tento článek byla obrovská. 

A tak jsem se rozhodl po létech navázat v odkrývání hudebních krádeži.

A začnu obrovským hitem skupiny Led ZeppelinStairway To Heaven. Tento song se objevil na čtvrtém albu skupiny Led Zeppelin, které vyšlo 8. listopadu 1971 jako poslední skladba A strany. Autory skladby jsou uvedeni Jimmy Page a Robert Plant. Desky Led Zeppelin IV se celosvětově prodalo více než 37 milionů kopií, čímž se album zařadilo mezi nejlépe prodávaná alba v historii hudby.

Jenže skladba Stairway To Heaven se až nápadně podobá skladbě Taurus od americké skupiny Spirit, která skladbu vydala na svém debutním albu Spirit, které vyšlo 22. ledna 1968.

V květnu 2014 byla skupina Led Zeppelin obviněna s plagiátorství ohledně skladby Stairway To Heaven. Song Taurus složil Randy California, který ale v roce 1997 zemřel. Žalobu pro porušení autorských práv podal Michael Skidmore, správce dědictví kytaristy Randyho. Dle vyjádření Marka Andese - baskytaristy skupiny Spirit, ukradl Jimmy Page část jejích skladby, když ji slyšel hrát na jejích koncertě. Spirit a Led Zeppelin tehdy jeli společné turné. Sám Page označil žalobu za směšnou a soud mu dal za pravdu.

Ale ruku na srdce. Je podobnost hitu Stairway To Heaven a Taurus čistě náhodná?

Mandrage - Šrouby a matice

 

Autor: Jiří Ručka | neděle 11.2.2018 9:51 | karma článku: 20,16 | přečteno: 2007x