Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Masters of Rock 13´ - Vizovice 14.červenec, areál likérky R.Jelínka

Tak. A je tu konec čtyřdenního rockového klání na festivalu Masters of Rock. Opět to uteklo jak voda. Ani jsem se nenadal a už si zase balím své bebechy do tašek a už zase lamentují, že jsem sice zničený jak Stalingrad po německo-ruských bojích, ale klidně bych nějaký ten den na bojišti ještě přežil.

První nedělní kapelu Debustrol jsem nestíhal, jelikož jsme se balili a do desíti jsme museli vyklidit pokoj na ubytovně. Nechápu, proč festivalová produkce zařadila na nedělní dopoledne Debustrol a třeba v sobotu odpoledne, kdy by se to perfektně hodilo, tam přišoupla „komerční shit“ Desmod. Na tuto jednoduchou otázku mi asi nikdo zasvěcený pravdivě neodpoví. Co už. Debustrol jsem zazdil, což mě mrzí, a dle ohlasu těch, co měli to štěstí je vidět a slyšet, můžu prý jen litovat, ale následující festivalovou stálici Dymytry už jsem stíhal.

Dymytry mě nijak nepřekvapili. Tato softmetalová partička s efektivními maskami má velice silnou posluchačskou základnu, což dokazoval „kotel“ pod pódiem. V setlistu skupiny zazněly skladby jako Ocelová parta, Dost nebo hitová Strážná věž.

Samozřejmě nesměla chybět ani bubenická exhibice v podání Miloše Meiera. Miloš je držák a nikdy nezklame.

Poledním obědovým souborem byli němečtí deathmetaloví melodici Emergency Gate, kteří nahradili norské blackmetalisty Ragnarok. Myslím, že to byla adekvátní náhrada. Emergency Gate předvedli hodně energický set a hudebně vymazali mírně podbízivé Dymytry. Jenže fanoušci jako by kvalitou opovrhovali. Proti předchůdcům jich zde zůstala ani ne polovina.

Další festivalovou stálici je crazymetalová partička Harlej. Co k nim říct? U mě dobrý. Tito „veteráni“ české rockové scény nikdy nezklamou, i když pamětníci stále srovnávají Harlej s Šafránkem a Harlej bez Šafránka. Tak proč jen srovnávat? Což tak pozvat po x-létech do Vizovic opět soubor Walda Gang? Určitě by to nebylo na škodu. Když vidím, na co se nejvíce na Mástru „paří“, tak Walda Gang by určitě „rozhulákal“ a „rozhýbal“ celou likérku.

Popolední festivalový program už patřil symfonickým metalistům z německého Bielefeldu, skupině Xandria, kterou před 3 roky posílila zpěvačka Manuela Kraller (ex-Haggard). Tato skupina má před sebou určitě velkou budoucnost. Ve Vizovicích zazněly mimo jiné skladby Forevermore a Valentine z aktuálního alba Neverworld´s End.

Další skupinou, která má hodně vousatou historií jsou Američané Sanctuary, kteří dorazili do Vizovic až ze severozápadu Spojených států. Jejích začátky se datují už do roku 1985, kdy skupinu založila pětice nadšených thrasherů ze Seattlu. Sanctuary vydali 2 hodně ceněné dlouhohrající desky Refuge Denied a Into The Mirror Black, jenže o 7 let později se tři členové souboru (to už hrál v Sanctuary na kytaru Jeff Loomis) rozhodli založit novou, více dynamičtější skupinu Nevermore. A tak skončila jedna etapa a začala druhá. Přichází však rok 2010 a začíná se psát staronová historie. Původní sestava Sanctuary se opět reinkarnuje, snažíc se oprášit zašlou slávu. Jestli se jim to úplně povedlo, těžko říct. Pokud můžu porovnat Nevermore a Sanctuary, tak na plné čáře vítězí Nevermore. Ale to je věc názoru. Ve Vizovicích si Sanctuary krom jiného vystřihli skladbu Die For My Sins.

Ještě před dalším koncertem se stihnu vyfotit s novinářskými legendami ze Slovenska a hurááá na gothiku.

Úplně jak z jiné planety bylo vystoupení holandské zpěvačky Anneke van Giersbergen. Tato bývalá zpěvačka „gotiků“ The Gathering se vrátila na „místo činu“ po 7 létech a předvedla neskutečný koncert. A nepotřebovala k tomu žádné světelné ani pyrotechnické efekty, nepotřebovala k tomu nabroušené kytary jak dřevorubecké sekyry a ani k tomu nepotřebovala bubeníka, který by skákal po hlavě a při tom bubnoval nohama místo rukou. Anneke má totiž charisma a umí zpívat (narozdíl od jiných „slavnějších“ pěvulí). Proto hodnotím toto vystoupení jako jedno z nejlepších, jaké letos ve Vizovicích zaznělo.

Jako další se na Mástru představila legenda Atrocity. Tato německá brutální metalová parta předvedla krom drsné kytarové školy i drsný zpěv frontmana Alexandera Krulla, který si pro závěr svého vystoupení pozval na pódium dvě (mně dobře známé) tanečnice.

A tyto holky dokonale (ne)navodily atmosféru metalového koncertu...,

...který v poklidu přešel v koncert německo-norské skupiny Leaves´ Eyes, kde dominuje zpěv překrásné Liv Kristine (pro ty, co nevědí, tak je to žena Alexandera Krulla). Celkem vzato -Atrocity i Leaves´ Eyes nezklamali, ale že bych si z nich sedl na prdel...?

Taky v neděli jsem si odskočil aspoň na chvíli na Alfedus Music Stage, kde zrovna vystupoval Noid Bárta se svým hvězdným souborem Noid. Na bicí zde bubnoval Miloš Meier a na kytaru hrál Jirka Urban ml. Dokonce se mi hudebně Noid líbili více než Dymytry. A asi jsem nebyl sám, kdo si to myslel, protože pod pódiem bylo slušně narváno.

Tak už se nám to blíží. Dalším německým souborem, který se ve Vizovicích představil po dvou létech, byli Powerwolf. Tato skupina ušla za poslední rok značný kus cesty a nebojím se je označit jako skokany festivalu. Když v roce 2011 hráli Powerwolf v sobotu po obědě, tak většina návštěvníků seděla někde na pivě a nějací „odpolední“ „zmalovaní“ metalisti je vůbec nezajímali.

Jenže letos už hráli v neděli před headlinerem festivalu a pod pódiem se tísnilo několik tisícovek fanoušků. Kdo by to byl tehdy řekl.

Powerwolf bych přirovnal k jiné stadionové skupině, která ve Vizovicích taktéž vyrostla ve velkou skupinu. Myslím tím Sabaton. Těžko odhadnout jaká budoucnost čeká bratry Greywolfovy, ale našlápnuto mají skvěle.

A je tu velké finále, které letos obstaralo mezinárodní hvězdné uskupení Avantasia v čele s Tobiasem Sammetem.

Krom Sammeta se v Avantasii za mikrofonem ještě představili Bob Catley (Magnum), Michael Kiske (ex-Helloween, Unisonic), Eric Martin (Mr.Big), Amanda Somerville (Trillium) a Thomas Rettke. Původně avizovaný zpěvák Pretty Maids – Ronnie Atkins nevystoupil.

Koncert Avantasie byla jedna velká divadelně-hudební show, která slibovala celkem tříhodinovou jízdu. Jenže koncert začal o nějakých 20 minut později a o 10 minut dříve skončil. Když do toho připočtu dvacetiminutové představování skupiny Avantasia, tak ze slibovaných 3 hodin se hrálo jen něco málo přes 2 hodiny.

Přes tyto menší nedostatky musím říct, že koncert se vyvedl. Zazněly skladby jak z novinkového alba The Mystery of Time, tak songy ze starších alb The Metal Opera či The Scarecrow a dalších.

Hlavním mozkem celého projektu Avantasia je samozřejmě Tobias Sammet, ale bez mravenčí studiové práce kytaristy Saschy Paetha by jen stěží vyrostlo toto dílko do takových nebeských výšin.

Závěrečná děkovačka a jde se na kutě.

Cestou domu jsem si v klidu sesumíroval celý letošní ročník. Vzhledem k tomu, že pamatují úplné začátky, tak si dovolím porovnat.

Co se zázemí týče, tak bych řekl, že je to skoro dokonalé. Pořadatelé vyslyšeli například stížnost na každoročně pochcanou „zeď nářků“ a letos tam přidali tzv. rakety.

Taktéž securiťáci byli letos více v pohodě. Neprudili, nemachrovali, zbytečně nevytvářeli umělé konflikty. Samozřejmě museli nějakého opilce občas umravnit, ale to dělali jen pro jeho dobro. Taky zcela zmizeli anonymní vrhači poloprázdných pivních kelímků do davu. A to díky tomu, že se pivo nalévalo (již druhým rokem) do vratných kelímků.

Co se ale obsazení a nazvučení kapel týče, tak zde už je to horší. Kdyby se stejné kapely, jako byly ve Vizovicích letos (hypoteticky, protože některé ještě neexistovaly), představily na 1. nebo 2. ročníků, tak jsou z toho všichni paf. Jenže se píše rok 2013!!! a v České republice za ty roky vyrostlo několik desítek menších nebo větších festivalů. Dalo by se říct, že je „přefestivalováno“. A kapely se ve Vizovicích točí obrok pořád dokola.

Letošní Masters of Rock neměl headlinera z tzv. 1.ligy. Chyběla kapela typu Def Leppard, Whitesnake, Motörhead, Twisted Sister nebo Manowar, která by stejně jako v minulosti přitáhla více zahraničních návštěvníků. A na návštěvnosti to bylo letos opravdu znát. Minimálně o 3 – 5 tisíc fanoušků přišlo méně. Dokonce jsem z různých stran slyšel hodně hlasité hlasy, že pokud se příští rok bude opakovat zase více než 50% kapel a pokud nepřijede nějaký vyložený headliner z 1. ligy, tak mnoho skalních fanoušků příští rok pojede na Brutal Assault, kde ještě nebyli a kde už to dost „vyměklo“ nebo na nějaký festival do zahraničí, kde jsou jiné kapely. Jak je vidět, tak o peníze zde asi nejde.

Možná by to chtělo vyčlenit jeden festivalový den jen kapelám, které hrají drsnější hudbu. Příkladem budiž Winter Masters of Rock. Loni se tam představily opravdu tvrdé party a fanoušci byli nadšeni. Tak proč by to nešlo aspoň jeden den na letním MOR? Taky by to chtělo nějakou vyloženou kapelu, která umí fans rozhýbat. Příkladem budiž Soulfly, Rage Against The Machine atd.

Nerad bych se dočkal toho, aby Masters of Rock skončil jako Noc plná hvězd, kde taky chodilo i 30 tisíc návštěvníků až festival upadl do dvoutisícové návštěvnosti a pak to pořadatelé raději odpískali sami.

Byla by to škoda, protože Masters of Rock je zaběhnutá a uznávaná značka. Značka, která se hodně těžce buduje, ale která může hodně rychle zmizet z povrchu zemského.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Ručka | sobota 10.8.2013 16:37 | karma článku: 18,60 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Jiří Ručka

Bitva o vakcíny proti Covid-19 nabírá řádné obrátky.

Již víc než rok bojuje naše republika a celý svět s koronavirem. Už víc jak rok jsme různě omezování, ať už v zaměstnání, v podnikání, ve školách nebo ve volnočasových aktivitách.

13.3.2021 v 11:01 | Karma: 14,70 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Jiří Ručka

Pivo tour de Příbor 2019.

V sobotu 24. srpna se konal již 9. ročník pochodu po příborských zahradních restauracích, jako vzpomínka na Karla Svobodu, který tento tradiční pivní pochod před devíti léty zakládal.

28.10.2019 v 12:31 | Karma: 11,28 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Další absurdní a zbytečné nařízení Bruselu vzejde v platnost 20. května 2019.

Na různé hloupé až bizarní nařízení bruselského „velkovévodství“ už jsme si pomalu zvykli, ale to, které začne platit v květnu tohoto roku, je slušně řečeno kuriózní.

17.2.2019 v 8:15 | Karma: 46,94 | Přečteno: 17512x | Diskuse| Společnost

Jiří Ručka

Černá kniha rocku 2018.

Další rok uběhl. A do rockového nebe odešlo opět mnoho známých i méně známých hudebních osobností jak světových, tak domácích.

19.1.2019 v 19:31 | Karma: 20,56 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Kultura

Jiří Ručka

Blíží se konec Balíkářů v Česku?

Ministerstvo dopravy připravuje již 3 roky změnu bodového systému pro řidiče. Letos to bude již 13 let od doby, kdy byl tento represivní bič na neukázněné řidiče zaveden.

13.1.2019 v 11:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 6477x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

  • Počet článků 346
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2269x
Jsem normálně ujetý rockér. Vystudovaný chemik. Zajímám se o hudbu a vše kolem ni. Ale taky mě nenechává chladným dění ve společnosti. Hlavně ti političtí vyžírkové.