Král odešel, ať žije král – Vladimír Mišík

Jednou z nejdůležitějších osobností českého bigbítu je nepochybně hudební skladatel, zpěvák a kytarista Vláďa Mišík, který zanechal nesmazatelnou stopu ve skupině Blue Effect.

Vladimír Mišík byl u toho, když na podzim roku 1968 dával dohromady baskytarista Jirka Kozel novou bigbítovou skupinu. Skupina dostala název Special Blue Effect, který vymyslel právě Mišík. Až o něco později si skupina zkrátila název na Blue Effect. Vláďa Mišík natočil s Blue Effectem jedno album – Meditace (vyšlo v roce 1970). Asi nejhranější skladbou Blue Effectu je Slunečný hrob, která vyšla na singlu v roce 1969. Autorem skladby je Vladimír Mišík (text napsal Jiří Smetana).

V srpnu 1970 byl MišíkBlue Effectu odejít. Jeho kariéra u Blue Effectu trvala jen 21 měsíců, přesto se zapsal zlatým písmem do její historie.

Jeho nástupce Lešek Semelka zpíval a hrál na klávesy v Blue Effectu s malou přestávkou 9 let. I on se zapsal do historie Blue Effectu zlatým písmem. Natočil s nimi 6 studiových alb (dvě pro zahraniční trh).  Přesto nenapsal pro Blue Effect žádný zásadní hit jako Vláďa Mišík.

Po třináctileté pauze, která trvala od roku 1990 do prosince 2003, nastoupil do Blue Effectu na post zpěváka a kytaristy Honza Křížek. Ten působil ve skupině 13 let až do ukončení její činnosti v prosinci 2016. S Blue Effectem nenatočil Křížek žádné studiové album.

Autor: Jiří Ručka | neděle 17.6.2018 13:00 | karma článku: 15,20 | přečteno: 1019x