Král odešel, ať žije král – Tommy Ramone

V americké punkrockové legendě Ramones se vystřídalo několik bubeníků, ale ten, co tam bubnoval relativně jen krátce, tam zanechal zřejmě nejhlubší stopu.

Ramones vznikli v roce 1974. Po počátečním „hledání“ sama sebe, kdy ještě chvíli bubnoval pozdější hlavní zpěvák Joey Ramone, naskakuje do slibně se rozjíždějícího punkového vlaku maďarský hudebník Tommy Ramone (vlastním jménem Tamás Erdélyi).  Jako bubeník se Tommy podílel na nahrávání prvních 3 studiových alb skupiny Ramones. Jako producent pak na dalších dvou. A i v pozdějších létech, kdy už nebyl pravoplatným členem Ramones, přidával svou trošku do mlýna v podobě skvělých songů, které složil.

Tommy Ramone bubnoval v Ramones celkem 3 a půl roků. A jako autor je podepsán pod takovými peckami jako Blitzkrieg Bop nebo Rockaway Beach.

Jeho nástupce Marky Ramone (vlastním jménem Marc Steven Bell) bubnoval v Ramones celkem 14 let. S Ramones natočil celkem 8 studiových alb. Na skládání songů se však podílel jen minimálně.

I když většina členů Ramones už je dnes mrtvá, vlak s odkazem Ramones ještě stále jede, i když už jen na vedlejší šině. A táhne ho „motor“ se jménem Marky Ramone pod názvem Marky Ramone's Blitzkrieg.

Autor: Jiří Ručka | neděle 1.7.2018 14:04 | karma článku: 11,20 | přečteno: 317x