Král odešel, ať žije král – Ritchie Blackmore

V hudebním světě je to jak v manželství. Když se manželé rozvedou, jejích známí i neznámí neustále vzpomínají na bývalého partnera, i když ten už je třeba 20 let někde v čudu.

Někteří třeba ani nepostřehnou, že jejích letitá kamarádka Anna už má patnáct let nového manžela, ale stále hovoří o bývalém manželovi, s kterým byla Anna jen 3 roky. Při náhodném setkání se ptají, jak se má ten okouzlující manžel Petr. A když Anna odpoví, že o něm 13 let neví, že už je 15 let vdaná za Tomáše, bývá to občas šok. Vždyť Petr byl tak sladký, sportovní typ, každá druhá by jej hned brala. Odpověď je prostá: „Však si jej brala.“

A v hudebních skupinách je výměna muzikantů skoro normální jev. Jenže někteří muzikanti v těchto skupinách zanechají takový hluboký „zářez“, že se o něm hovoří až do smrti.  A to byli ve skupině třeba jen pár let. Jejích nástupce je ve skupině mnohdy i dvakrát déle, ale někteří hudební fanoušci to ani nepostřehnou, natož, aby znali jeho jméno nebo jaká alba se skupinou nahrál.

Začnu o hudební legendě legend. O skupině Deep Purple.

Největší hudební odkaz ve skupině Deep Purple zanechal bezpochyby kytarista Ritchie Blackmore. Ritchie nahrál s „Párply“ 13 studiových alb. Ve skupině působil celkem 15 let, což je úctyhodná doba.

V roce 1994 vystřídal ve skupině Deep Purple na postu kytaristy Blackmora Steve Morse. S „Párply“ nahrál Morse celkem 6 studiových alb a ve skupině působí dodnes, což je 24 let! Kolik fanoušků si této změny všimlo?

Jenže Ritchie Blackmore zde zanechal takové hudební perly, z kterých žijí „Párpli“ dodnes. Jsou jimi třeba Smoke On The Waters, Speed King nebo Highway Star.

Morse má na svém kontě taky hity jako Sometimes I Feel Like Screaming nebo Rapture of the Deep. Ale jsou tyto skladby známé všem fanouškům Deep Purple?

 

Autor: Jiří Ručka | neděle 20.5.2018 14:12 | karma článku: 18,12 | přečteno: 1173x